Station Alkmaar Noord krijgt vorm

Station Alkmaar Noord dat sinds vorig jaar september vernieuwd wordt krijgt weer vorm. Afgelopen weekend heeft aannemer K_Dekker vier enorme dakdelen op zijn plaats gehezen.

Bouwmanager Esther Versteegh spreekt over een 'huzarenstukje'. "Met veel voorbereiding, technisch inzicht en ‘hogere kraankunde’ heeft aannemer K_Dekker de klus geklaard. Met op de piekmoment bijna zestig man aan het werk." De komende tijd staan de werkzaamheden op het station in het teken van afwerking.

Dakdelen

De dakdelen die in het weekend met milimeter-precisie op hun pilaren zijn geplaatst zijn voor 90 procent al afgebouwd. Zo bevatten de elementen de stalen constructie met houten plafond, loze leidingen voor verlichting en de bewakingscamera’s en afvoergoten voor regenwater. Bij elkaar weegt een dakdeel zo’n 20 ton. Met een telescopische hijskraan werden ze op hun plek gehezen.

Afronding

Gedurende het weekend dat de treinen niet reden, zijn inmiddels de perrons opnieuw betegeld. Het perron was al verbreed, maar met de nieuwe tegels oogt ziet het station er weer frisser uit. Zo worden ook de kabels getrokken, zonnepanelen geplaatst en zal de reizigerstunnel voorzien worden van tegeltjes. Uiteindelijk zal het station weer stukken toegankelijker worden, en door de transparantie zal deze stukken veiliger worden voor reizigers.