Alstom neemt onderhoudsbedrijf Shunter over

Een aantal treinen en een metro die onderhouden wordt door Shunter (Foto: Alstom / Shunter)
Een aantal treinen en een metro die onderhouden wordt door Shunter (Foto: Alstom / Shunter)

Alstom heeft maandag bekendgemaakt dat ze een koopovereenkomst hebben ondertekend voor een overname van Shunter. Het bedrijf is een toonaangevende dienstverlener op het gebied van onderhoud aan rollend materieel voor goederen- en reizigersvervoer in Nederland.

Shunter heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam en beschikt over een personeelsbestand van zo’n 110 vakkundige werknemers, verspreid over drie werkplaatsen en drie servicelocaties. De groep biedt haar klanten een breed en integraal pakket aan diensten op het gebied van beheer en onderhoud van rollend materieel voor goederen- en reizigersvervoer. Dit gebeurt zowel in haar werkplaatsen als op locatie.

Elk jaar neemt de groep meer dan 1.000 locomotieven, treinstellen en wagons onder handen voor onderhoud, revisie en schadeherstel. Shunter heeft over 2020 een omzet gerealiseerd van ongeveer 20 miljoen euro.

Versterking van onderhoudsmarkt

Met deze overname worden de capaciteiten, oplossingen en producten van beide bedrijven verenigd en versterkt Alstom zijn positie op de onderhoudsmarkt in de Benelux. Dit ten behoeve van spoorvervoerders. Ook creëert Alstom met de overname een fysieke aanwezigheid in de haven van Rotterdam, een belangrijke schakel waarmee het bedrijf zijn wereldwijde netwerk aan onderhoudsdiensten extra kracht bijzet.

"Shunters kennis op het gebied van full-service onderhoud vormt een goede aanvulling op Alstoms kennis en installed base aan producten en oplossingen.", vertelt vertelt Bernard Belvaux, Managing Director Benelux bij Alstom. "Deze stap stelt ons in staat een nog robuustere onderhoudspartner voor onze klanten te worden. Zo kunnen we hierdoor de beschikbaarheid van hun vloot verhogen en de totale eigendomskosten ervan verlagen."

"Het is niet voor het eerst dat Shunter en Alstom de handen ineenslaan; we werken al meer dan 14 jaar samen. Dat Shunter onderdeel wordt van een internationale groep opent voor ons nieuwe deuren, en verschaft ons toegang tot nieuwe markten. Ik ben enthousiast over mijn intrede bij Alstom en ben ervan overtuigd dat we dankzij onze gecombineerde kennis onze klanten nog beter kunnen facilitere", vertelt Jos Toes, Managing Director bij Shunter.

Overname

Voordat de overname kan worden afgerond, moet er aan een aantal wederzijds overeengekomen voorwaarden voldaan worden. Die afronding vindt naar verwachting plaats in het tweede kwartaal van 2021.

Binnen de Benelux opereert Alstom vanuit twee wereldwijde competentiecentra die gespecialiseerd zijn in treinbeveiliging en vermogenselektronica, twee productielocaties - één voor rollend materieel en één voor onderdelen - en verschillende projectkantoren voor treinbeveiliging. Bij de service dienstverlening maakt Alstom gebruik van zijn netwerk aan service locaties om klanten van dichtbij te ondersteunen.