Omvorming ProRail opnieuw uitgesteld

Het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht (Foto: Arjandb)
Het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht (Foto: Arjandb)

De omvorming van ProRail naar een Zelfstandig bestuursorgaan is opnieuw uitgesteld. De vertraging loopt op tot een half jaar, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. De uitstel komt doordat het onderwerp na de val van het kabinet door de Tweede Kamer controversieel verklaard is.

Zodra de verkiezingen zijn geweest en het nieuwe kabinet is samengesteld zal de omvorming door het kabinet weer worden opgepakt. De verwachting is dat de omvorming op 1 januari 2022 een feit zal zijn, echter houdt de staatssecretaris een slag om de arm met deze datum. Alles is afhankelijk van waneer het nieuwe kabinet aantreedt en waneer het wetsvoorstel afgehandeld kan worden. Ook noemt de staatssecretaris het eenvoudiger om de wijziging per nieuw kalenderjaar in te laten gaan, vanwege de financiële administratie.

Uitstel

De hervorming van ProRail werd al eerder uitgesteld vanwege de coronacrisis. Toen werd de definitieve afhandeling al op 1 juli 2021 verwacht, maar omdat het kabinet nu demissionair is zal dit niet meer worden gehaald.

Van Veldhoven wil ProRail omvormen tot zelfstandig bestuursorgaan (zbo), omdat ze denkt daarmee meer grip te krijgen op de spoorbeheerder. Momenteel is ProRail nog een op zichzelf staande organisatie met een bv waarbij de Staat de enige aandeelhouder is.