Cao-onderhandelingen tussen vakbonden en NS hervat

Bij de NS hebben zich al 10.000 reizigers gemeld voor een vergoeding vanwege de treinstoring eerder deze maand. (Foto: Treinenweb)
Bij de NS hebben zich al 10.000 reizigers gemeld voor een vergoeding vanwege de treinstoring eerder deze maand. (Foto: Treinenweb)

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de NS over de nieuwe cao en de bezuiniging bij NS worden deze week hervat. Echter de bonden FNV Spoor en VVMC verwachten niet dat het nog niet tot een akkoord zal komen. Volgens de bonden heeft de NS het werkgelegenheidspact verworpen nadat de NS niet leek te wijken van de eisen.

In juli werd bekend gemaakt dat de NS vanwege de coronacrisis de lonen van haar werknemers voor twee jaar wil bevriezen en meer flexibiliteit verwacht van haar personeel. De maatregelen zouden nodig zijn omdat de vervoerder tot aan 2025 zo'n 4,7 miljard euro aan omzet dreigt mis te lopen. De VVMC liet daarop weten dat ze het niet eens waren over de voorstellen, en ook de FNV liet weten dat ze acties niet zouden schuwen.

Gesprekken met vakbonden

De afgelopen periode hebben er formele gesprekken plaatsgevonden tussen de vakbonden VHS Railprofessionals, de Vakvereniging voor Rijdend Personeel (VVMC), FNV Spoor en CNV Vakmensen. Na een ingelaste pauze zijn deze week de onderhandeling weer herstart. FNV Spoor zegt na de eerste gesprekken vrij pessimistisch te zijn over het verloop van de onderhandelingen en wil de bond niet meewerken aan de de beziningsplannen voor het NS-personeel. "Wij hadden het gevoel dat NS bezig was om nogmaals het pact uit te leggen", legt de bond uit. "Ondanks dat NS aangaf dat het pact van tafel is, zien we toch bepaalde elementen terugkeren."

De vakbonden stelden eerder dat de krimpplannen van NS om nog meer flexibiliteit en wendbaarheid van personeel zou vragen. Ook waarschuwden ze voor de gevolgen voor service en sociale veiligheid op stations en in treinen. De overgrote meerderheid van de FNV-leden heeft aangegeven actie te gaan voeren als de NS niet zou stemmen met de nieuwe eisen

De NS benadrukt dat ook zij hard door de coronacrisis geraakt zijn en dat ze flink in de financiën moeten snijden om in 2025 weer "een gezonde werkgever te zijn waar mensen nog steeds met plezier werken en zich kunnen ontwikkelen." Ze geven hierbij aan dat het onvermijdelijk zal zijn om werknemers op natuurlijke wijze te ontslaan, en bepaald personeel meer taken te geven.