Stationsmetamorfose voor Castricum van start gegaan

Het nieuwe station van Castricum (Foto: ProRail)
Het nieuwe station van Castricum (Foto: ProRail)

Het station van Castricum maakt zich op voor de slopershamer. Vanaf afgelopen dinsdag is de ingang aan de dorpskant van de reizigerstunnel bij het station al gesloten, en daarmee zal nu ook het oude stationsgebouw, stammend uit 1969, verdwijnen. Bij de metamorfose van het station zal er aandacht worden besteed aan betere toegankelijkheid.

ProRail en aannemer K_Dekker beginnen eerst met de aanleg van een derde lift, de tunnel wordt opgeknapt, en er komen luifels en een glazen wand bij het station voor extra beschutting. De ingang van de reizigerstunnel aan de duinkant is vrijdag 10 april weer open gegaan.

Vernieuwing

Het bijna vijftig jaar oude gebouw is toe aan vernieuwing en krijgt daarom een flinke metamorfose. Het nieuwe station is straks ruimer, lichter, comfortabeler en toegankelijker.

Nu de reizigerstunnel aan de dorpskant dicht is, kunnen mindervaliden het perron opkomen via de Kramersweg en eind mei via de lift aan de duinkant. Met nieuwe tegels en energiezuinige ledverlichting krijgt de perrontunnel een grote opknapbeurt. In totaal komen er drie nieuwe transparante liften in, waardoor mindervalide reizigers beter toegang krijgen tot de perrons.

"De eerste twee zijn al bijna klaar", zegt Bram ‘t Mannetje die projectleider is bij het verbeteren van de toegankelijkheid van de stations. "De lift die naar het ‘eilandperron’ gaat, is deze maand al klaar. Vanaf deze week beginnen we met de dorpskant", aldus de projectleider. De trapen zullen tevens breder zijn, zodat ze meer capaciteit op het station kunnen verwerken. Ook zal het station worden voorzien van nieuw perronmeubilair en is er inmiddels een nieuwe stationskiosk gebouwd.

Carrilon

Met de verbouwing van het station wordt ook het carillon hersteld en teruggeplaatst. Vanwege de bouw van een nieuwe fietsenstalling moest het tijdelijk weg, maar binnenkort zal het kunstwerk weer zijn klanten laten horen. Het was ooit een geschenk van de inwoners van Castricum.