Oproep OV-bedrijven: Blijf dit weekend thuis!

Het aantal koperdiefstallen op het spoor was in 2020 'historisch laag' (Foto: Xyboi)
Het aantal koperdiefstallen op het spoor was in 2020 'historisch laag' (Foto: Xyboi)

Alle OV-bedrijven en ProRail roepen reizigers op om komend weekend, wanneer de temperaturen flink beginnen te stijgen, alleen van het OV gebruik te maken als het strikt noodzakelijk is. "Op deze manier kunnen we Nederland veilig en verantwoord in beweging houden.​", schrijft NS op hun website.

Door het eerdere advies om zoveel mogelijk thuis te blijven, is het aantal reizigers de afgelopen periode al drastisch gedaald tot 90% minder reizigers. Sinds 21 maart is er een speciale dienstregeling ingesteld door alle vervoerder waarbij er minimaal treinen rijden in een basisdienstregeling. Zo rijden vanaf ieder NS-station in Nederland, in alle richtingen, twee treinen per uur. Het gaat hier in principe om Sprinters. Op de regionale lijnen rijdt er voornamelijk één trein per uur in beide richtingen. Reizigers kunnen door de aanpassingen te maken krijgen met een langere reistijd en vaker overstappen. Ook wordt reizigers geadviseerd om vooraf hun reis de reisplanner te raadplegen.

"We doen er alles aan om Nederland in beweging te houden voor bijvoorbeeld medisch personeel, mantelzorgers, schoonmakers en vakkenvullers die naar hun werk moeten. Maar voor hun veiligheid en die van onze medewerkers mogen onze voertuigen en stations niet te vol zijn. De trein, metro, tram of bus is even geen uitje.", zegt Pedro Peters, voorzitter OV-NL namens alle OV-bedrijven.

Maatregelen

Alle vervoerders en ProRail hebben eerder al maatregelen genomen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van het OV de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare dienstregeling. Voorlopig zal de basisdienstregeling tot 28 april blijven gelden. Later in deze maand zal het kabinet een besluit nemen of deze termijn eventueel verlengd zal worden, en of er nog andere maatregelen genomen moet worden tegen de verspreiding van het Corona-virus.

De NS probeert per station tenminste één winkel, één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel en één fietsenstalling open te houden voor haar reizigers. Ook zijn er op diverse stations vloerstickers op de vloer aangebracht die reizigers eraan moeten herinneren om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook wordt er door de schoonmakers extra rekening gehouden met deurklinken, stoelen en toiletten.