NS sluit in de zomer poortjes Den Haag Centraal

Van de zomer zullen treinreizigers op Den Haag Centraal merken dat de poortjes zullen worden gesloten. Voordat dit plaatsvindt, vindt er nog een grote ingreep plaats: De poortjes bij de perrons voor de sporen 7, 8, 9 en 10 worden ruim zes meter de hal in geplaatst en er komen extra poortjes bij.

Door deze werkzaamheden zal uiteindelijk  de in- en uitcheckcapaciteit worden vergroot en kunnen reizigers makkelijker overstappen zonder dat ze in- en uit hoeven te checken.

Werkzaamheden

De verplaatsing van de toegangspoortjes zal in fases plaatsvinden. Telkens wordt het deel waar gewerkt wordt afgeschermd met bouwhekken en als het nodig is worden er tijdelijk mobiele in- en uitcheckpalen geplaatst. In de weken dat de werkzaamheden het meeste impact hebben op de reizigers, voornamelijk in de maand maart en begin april, zet NS ter plekke extra medewerkers in om reizigers te helpen en vragen te beantwoorden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de zomer klaar.

Sluiting van poortjes

Als de poortjes verplaatst zijn, gaan ze aanstaande zomer dicht. De NS benadrukt dat dit niet zomaar gebeurt: "Er staan de eerste weken ook weer extra medewerkers bij de poortjes om reizigers te begeleiden". Ook zal de NS dit van te voren kenbaar maken.

De verplaatsing is tijdelijk nodig omdat de drukte op de perrons bij de sporen 8 en 9 soms te groot is. Daardoor zijn de poortjes ook nog niet gesloten. De planning is dat eind 2024 de perrons door ProRail een paar meter verschoven zijn richting de Binckhorst. Dan ontstaat er meer ruimte aan de voorkant van de perrons. Dan zullen de poortjes ook weer vanaf hun tijdelijke locatie verplaatst worden richting de sporen.

Veilig gevoel

Sinds 2014 heeft NS op 76 stations poortjes gesloten. Op stations met gesloten poortjes geeft 89 procent van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79 procent. Ondertussen passeert ruim 90 procent van de reizigers een poortje tijdens hun reis.

Foto: NS
De poortjes op Den Haag Centraal gaan in de zomer dicht, waardoor reizigers moeten in- of uitchecken.
Foto: NS