Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Sint komt dit jaar per trein aan in Apeldoorn en Hengelo

Sinterklaas zal dit jaar bij de officiële intocht in Apeldoorn per trein aankomen, meldt De Stentor. De goedheiligman arriveert op 16 november met een stoomlocomotief van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Apeldoorn.

Voor de mogelijkheid om met een stoomtrein aan te komen is besloten omdat de Pakjesboot niet door het Apeldoorns Kanaal past. Traditioneel komt Sinterklaas met zijn Pieten elk jaar met 'Pakjesboot 12' aan, waarbij er enkele keren gebruik is gemaakt van een andere boot. Woordvoerder Arnoud van der Steen van de gemeente Apeldoorn kon de rit van de stoomtrein met de Sint nog niet bevestigen. Volgens hem is het "een optie is die Sinterklaas onderzoekt". Binnenkort zal het officiële programma bekend worden.

Hengelo

Ook in Hengelo komt een hulp-Sinterklaas al ruim zestig jaar lang traditioneel met de trein naar de intocht naar de Overijsselse plaats toe. Vorig jaar dreigde er roet in in het feest te worden gegooid doordat Keolis, die voor het eerst gevraagd was, geen treinstel beschikbaar had die een speciale rit moest rijden.

De NS hadden in 2017 laten weten daar na 60 jaar mee te moeten stoppen, omdat het spoorwegbedrijf niet meer met dieseltreinen in Twente rijdt. De vervoerder verwees het Sinterklaas-comité naar de collega’s van Keolis, dat wel materieel heeft om op een rangeerspoor te komen, die gebruikt werd als vaste schminkplek.

Voor Keolis was dat geen optie vanwege veiligheidsrisico’s en de kans op mogelijke verstoringen van het reguliere treinverkeer, liet een woordvoerder van Keolis toen tegenover de Tubantia weten. Uiteindelijk schoot de NS te hulp om nog eenmalig een trein beschikbaar te stellen. "We doen dit al jaren en abrupt eindigen voelde niet goed", liet NS-woordvoerster Corien Koetsier toen weten tegenover de Tubantia.

Volgens het programma van het Hengelose Sinterklaas-comité komt de Sint ook dit jaar weer met zijn Pieten per trein aan in Hengelo. Onduidelijk is via welke vervoerder ze dit jaar reizen.

Foto: Rob Dammers
De 23 076 van de VSM tijdens een rit op de museum-spoorlijn.
Foto: Rob Dammers