DB Regio en Stadler tekenen contract voor levering van 18 KISS dubbeldekstreinen

Vervoerder DB Regio en Stadler hebben het contract getekend voor de ontwikkeling, bouw en levering van 18 KISS dubbeldekstreinen voor gebruik ten noordoosten van Groot-Hamburg. De order heeft een waarde van ongeveer 220 miljoen euro.

Volgens het contract zullen de nieuwe voertuigen vanaf juni 2022 voor de proef worden gesteld om te zorgen voor een stabiele start van de operaties voor de verandering van de dienstregeling in december 2022.

Indeling en techniek van de KISS

De dubbeldeksrijtuigen met vier rijtuigen kunnen tot 880 passagiers veilig, snel en comfortabel naar hun bestemming brengen. Elke dubbeldekker heeft 405 zitplaatsen, waarvan 38 in de eerste klasse. De delen van de eerste klasse bevinden zich in het bovenste gedeelte van het voertuig en bieden  comfortabele zitplaatsen door een 2 + 1-opstelling van de stoelen. De treinstellen hebben zijn voorzien van WiFi, stopcontacten en videobewaking om de orde in de trein te bewaken. Ook is er voor de passagiers een modern passagiersinformatiesysteem en is er een elektronisch reserveringssysteem voor de zitplaatsen van de passagiers.

In het onderste gedeelte zijn de dubbeldekkertreinen uitgerust met ruime en gemakkelijk toegankelijke multifunctionele ruimtes voor het vervoer van rolstoelen, kinderwagens of maximaal 36 fietsen en rolstoeltoegankelijke toiletten. De toegang tot de treinen is gelijksvloers met een platformhoogte van 76 centimeter.

Met 4 aangedreven draaistellen zijn de voertuigen zeer dynamisch met een topsnelheid van 160 kilometer per uur en kunnen ze maximaal 2640 passagiers per verbinding vervoeren, met de mogelijkheid om maximaal 3 treinstellen met elkaar te koppelen.

Met de bestelling uit Sleeswijk-Holstein rijdt DB Regio AG nu in de zevende staat met Stadler-voertuigen, maar voor het eerst in het land met de KISS-dubbeldekker, die het grotere broertje is van de welbekende Flirt.

Foto: Stadler
Foto: Stadler