NS draagt Kameel over aan Spoorwegmuseum

Op dinsdag 4 juni maakt de Kameel zijn laatste rit in dienst van NS. Daarna draagt NS officieel de sleutels over aan het Spoorwegmuseum. Sinds 1954 deed De Kameel dienst als directie- en inspectierijtuig.

Het rijtuig is bekend om zijn bijzondere uiterlijk. Aan de voor- en achterkant van de trein zit een machinistencabine op het dak. Reizigers kunnen onderin genieten van een uitzicht dat in de meeste treinen alleen is voorbehouden aan machinisten. De twee bulten op het dak zorgen voor de bijnaam ‘Kameel’. De Kameel komt op 4 juni om 16.18 uur in het Spoorwegmuseum aan waar hij feestelijk onthaald wordt.

Inspectierijtuig

De Kameel - ook de NS20 genoemd- is in 1954 speciaal gebouwd als inspectierijtuig voor de directie van NS. Zo kon de directie destijds de herstelwerkzaamheden van het spoor tijdens de wederopbouwperiode controleren. Aan de voor- en achterkant, op de plek waar normaal de machinist zit, zijn twee vergaderruimtes voor elk 14 personen. In het rijtuig is ook een keuken en een werkkamer met telefoon. Voor de machinist is aan beide kanten achter de vergadersalon een verhoogde cabine. Door de dakkoepels (de bulten) heeft hij goed zicht op het spoor. Aan deze bulten heeft de trein de naam 'Kameel' te danken.

Gebouwd door treinenbouwer Allan

Op 31 mei 1954 werd het motorrijtuig afgeleverd door de Rotterdamse treinenbouwer Allan. De trein is technisch afgeleid van de Blauwe Engel, de dieseltreinen die de stoomtreinen vervingen op de regionale lijnen. Het rijtuig beschikt niet over koppelingen, waardoor het niet met ander materieel te combineren is. Alleen met een koppelboom, die aan een oog voor op de kop bevestigd kan worden, kan het rijtuig aan een andere trein gekoppeld worden om te worden gesleept.

VIP-car

Het rijtuig was in de jaren 70 niet exclusief voorbehouden aan de NS-directie, maar werd ook als VIP-car verhuurd aan gezelschappen. De Kameel maakte sindsdien veel ritten in binnen- en buitenland en heeft hierdoor flink wat belangrijke gasten vervoerd. Van directies van andere bedrijven tot staatshoofden en vorsten. Ook de band Queen ging met de Kameel naar een concert. Sinds het begin van de jaren ‘70 is de Kameel verhuurd door diverse partijen. Zo werd hij onder andere ingezet voor de 250e jubileumuitzending van het muziekprogramma AVRO’s Toppop. In 1985 werd te trein voorzien van een revisie waarbij de trein een levenduurverlengende revisie kreeg. Tijdens dit onderhoud is onder meer de keuken en het toilet vergroot.

Revisies

In 1991 werd de trein buiten dienst gesteld en in het Spoorwegmuseum geplaatst. De trein stond sindsdien onderdelen af om de Blauwen Engelen op de baan te kunnen houden. Uiteindelijk werd De Kameel in 2004-2005 weer van een grote revisie voorzien. Hierbij is het interieur, de technische installatie en het casco gereviseerd. Ook is het motorrijtuig weer in de oorspronkelijke blauwe kleur geschilderd.

Na deze werkzaamheden is het rijtuig ingezet rondom de opening van het Spoorwegmuseum. Na de opening is het rijtuig naar Tilburg gegaan voor de technische revisie. Tevens is hier nieuwe apparatuur voor de keuken ingebouwd. Medio 2008 is het rijtuig aan NS overgedragen en werd het weer gebruikt als directierijtuig. In de jaren daarna verscheen de Kameel ook vaak ten tonele tijdens open dagen rond het spoor en bij als 'Spoorwens Express' tijdens de jaarlijkse Spoorwensdagen. Zo maakte deze trein afgelopen week ook een tournee door het land met daarin de gelukkige deelnemers van dit evenement.

Hoewel de Kameel het Spoorwegmuseum al als thuishaven had, wordt deze aanstaande dinsdag officieel aan het museum overdragen.

Dienstregeling

De trein rijdt volgende route. De trein is tijdens de rit niet toegankelijk voor niet-genodigden. Voor deze bijzondere rit worden er geen tickets verkocht, wel hebben zowel de NS als het Spoorwegmuseum via Facebook enkele tickets weggegeven.

Vertrek   Aankomst Spoor Station
    08:53 12 Utrecht Centraal
09:06 Utrecht Centraal 10:02 2 Rotterdam Centraal
10:59 Rotterdam Centraal 11:42 2 Leiden
12:58 Leiden 13:18 5 Haarlem
13:48 Haarlem 13:59 4 Beverwijk
14:13 Beverwijk 14:21 4a Uitgeest
14:41 Uitgeest 15:28 5b Amsterdam Centraal
15:34 Amsterdam Centraal 16:02 1 Hilversum
16:04 Hilversum 16:19   Spoorwegmuseum

Foto: Treinenweb
De Kameel tijdens een tussenstop op Leiden Centraal tijdens een rondrit. (Foto: Treinenweb)

Foto: Treinenweb
Het interieur van 'De Kameel', waarbij de inzittenden in de salon een mooi uitzicht over het spoor hebben. Deze foto is genomen tijdens een open dag in de Leidschendamse materieelwerkplaats van de NS.

Foto: Niels Karsdorp
De oude kleurstelling van de Kameel, in de jaren '70 (Foto: Niels Karsdorp)