Aanstaande maandag en dinsdag veel uitval regionale treinen vanwege staking

Vrijwel in heel Nederland rijden er aanstaande maandag 30 april en dinsdag 1 mei haast geen regionale treinen van Arriva, Connexxion, Breng en Blauwnet. Dit als gevolg van een staking. De treinen van NS zullen wel rijden, net als de meeste grensoverschrijdende regionale treinen.

De impact zal groter zijn dan bij de vorige staking in januari. Toen reden de treinen van Arriva in Noord-Nederland en Limburg wel. Ook treinen van Connexxion reden toen een gedeelte van de dag. Dit omdat er toen alleen een conflict was bij de CAO Streekvervoer en niet bij de CAO Multimodaal, waar een aantal regionale treinen onder vallen. Deze keer is er een conflict bij beide CAO onderhandelingen. Daardoor rijden deze keer ook de treinen van Arriva in Noord-Nederland en Limburg niet.

De staking wordt niet alleen gedragen door de FNV en CNV, maar ook door spoorvakbond VVMC. De spoorvakbond wil de verschillen tussen de CAO van NS en de CAO Multimodaal verkleinen. "Twee jaar geleden heeft de VVMC ook gestaakt en toen waren we nog alleen. Deze keer doen onze collega’s van het FNV en CNV ook mee. Ook zij vinden dat de verschillen in de CAO’s opgelost moeten worden en wel binnen 5 jaar!" stelt de vakbond.

Bij de CAO Streekvervoer vonden de vervoerders dat FNV te weinig moeite deed om in gesprek te gaan. Dat verwijt gaat bij de VVMC niet op, stelt de vakbond. Al op 9 maart stelde de spoorvakbond een ultimatum, dat een week later afliep. Volgens de spoorbond hebben de vervoerders niet inhoudelijk gereageerd.

Uitval van treinen

Vrijwel alle regionale treinen van Arriva, Connexxion, Breng en Blauwnet zullen niet rijden. De meeste grensoverschrijdende treinen rijden wel, maar niet de Arriva-trein Groningen - Weener.

De Eurobahn Hengelo - Bad Bentheim - Bielefeld valt niet onder Keolis Nederland, maar onder Keolis Duitsland, en doet dus niet mee met de staking. Wel vallen er bij deze dienst met grote regelmaat treinen uit vanwege tekort aan beschikbaar materieel voor in Nederland. Het is onbekend of Keolis tijdens de staking vervangend vervoer kan regelen.

De NS en RNET (tussen Alphen aan den Rijn en Gouda) zullen gewoon rijden. Ook de internationale treinen van Thalys en Eurostar zullen gewoon rijden.

Foto: Frans Berkelaar (Flickr; Creative Commons)
Foto: Frans Berkelaar (Flickr; Creative Commons)

Bron: Treinreiziger