Poortjes Amsterdam Centraal vanaf 4 december dicht

Na een geslaagde proef sluiten op 4 december de poortjes op Amsterdam Centraal. Reizigers zonder OV-chipkaart kunnen het station passeren via de IJpassage en de Amstelpassage.

Reizigers openen de poortjes met hun OV-chipkaart met NS-reisproduct en voldoende saldo. Verschillende horecagelegenheden aan het eerste perron zijn bereikbaar zonder poortjes te passeren. Bezoekers kunnen gebruik maken van de nieuwe trappen vanuit de centrale hal.

De eerste weken zullen extra servicemedewerkers assisteren bij de poortjes. Reizigers worden via posters, omroepberichten en social media geïnformeerd. Bij de Service- en Informatiebalies op de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk en Schiphol Airport en in de treinen die Amsterdam Centraal aandoen, attendeert de NS (internationale) reizigers op het gereedhouden van hun vervoerbewijzen om uit te kunnen checken.

Reizigers die iemand uit willen zwaaien op het perron of even een boodschap willen doen bij één van de winkels binnen de poortjes, kunnen met een OV-chipkaart met NS-reisproduct en voldoende saldo binnen het uur weer kosteloos uitchecken. De winkels in de passages die vanaf de centrumzijde met een brede trap naar beneden lopen zijn vrij van de poortjes. Hier bevinden zich onder meer exclusievere winkels en pop-up winkels.

Proef Amsterdam Sloterdijk

Amsterdam Sloterdijk is het laatste Amsterdamse station waar de poortjes nog niet gesloten zijn. Hier vindt van 30 november tot en met 2 december een proef plaats. Op donderdag 30 november en vrijdag 1 december zullen de poortjes gesloten zijn van 07.00 tot 19.30 uur. Op zaterdag 2 december zijn de poortjes van 08.30 tot 19.30 uur gesloten. Indien deze proef slaagt zullen ook dit station dit jaar de poortjes gesloten worden.

Ook hier zullen extra NS-servicemedewerkers staan die reizigers helpen met in- en uitchecken en het geven van advies.

Minder zwartrijders, hoger veiligheidsgevoel

Op stations met gesloten poortjes geeft 89% van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79%. "Rond stations waar de poortjes gesloten zijn, zien we minder zwartrijders, de belangrijkste aanleiding voor agressie, en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. We merken dat steeds meer reizigers gewend raken en de voordelen zien van de poortjes.", meldt de NS op hun website.

Met Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk zijn eind dit jaar op 74 stations de poortjes gesloten en passeren 89% van de reizigers een gesloten poortje tijdens hun reis.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: Nederlandse Spoorwegen