EU betaalt mee aan intercity naar Aken

De stap voor een snellere intercity-verbinding van Eindhoven via Aken naar Keulen is dichterbij. De Europese Unie heeft 28 miljoen euro opzijgelegd om het traject van Heerlen-Landgraaf naar Aken te verdubbelen en te elektrificeren.

De ombouw van het Nederlandse deel kost 60 miljoen euro. Hiervoor nemen het Rijk, provincie Limburg en de regio de kosten voor eigen rekening. De grensoverschrijdende intercity, een wens die lang gekoesterd wordt, moet voor beide provincies naast voordelen voor de reiziger ook bijdragen aan een regionale en internationale economische ontwikkeling, aldus de provincie Limburg vrijdag.

Met de Europese subsidie wordt ook de baan vrijgemaakt voor de treinverbinding Luik - Maastricht - Heerlen - Aken. Deze zal dan door Arriva worden gereden, en de treinen voor dit traject die in deze drie landen zullen gaan rijden zijn inmiddels al besteld. Uiteindelijk zal de trein in eerste instantie een uur-dienstregeling gaan rijden, maar later moet dit een dienst worden die twee keer per uur gaat rijden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma gaf vorig jaar al groen sein voor het project. "De investering geeft onze regio vleugels, want betere spoorverbindingen versterken de economische ontwikkeling in de Euregio", zei de Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers (Creative Commons; Flickr)