Proef NS met spaarprogramma bij spitsmijden krijgt vervolg

Het spaarprogramma van de NS waarbij reizigers worden beloond als zij de spits mijden, krijgt een vervolg. Vanaf morgen kunnen treinreizigers op alle trajecten van en naar Utrecht Centraal punten sparen voor bijvoorbeeld gratis koffie of bioscoopkaartjes door minder volle treinen te nemen.

Met de proef die 'MyOV' heet wordt de overlast van volle treinen beperkt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het AD heeft opgevraagd over spaarprogramma ‘MyOV’. Hiermee kunnen reizigers punten sparen terwijl ze buiten de spits reizen.

Het spaarprogramma is in 2015 eerst ingevoerd door Connexxion en Arriva. Vorig jaar augustus werd bekend dat de NS ook deel zou nemen aan het project. In november van vorig jaar breidde de NS de proef al uit van twee naar zes trajecten rond Utrecht. Sparen levert reizigers beloningen op in de vorm van gevulde koeken, bioscoopbezoek of tegoed bij bol.com.

Dat het spoorprogramma zijn vruchten afwerpt blijkt uit de verklaring van NS-woordvoerster Anita Middelkoop. "We zien dat deelnemers vaker een rustiger trein nemen sinds ze meedoen", verklaart ze. Voor het proefproject om reizigers daluren te laten benutten, hebben inmiddels 12.000 reizigers de ‘MyOV’-app gedownload. "Zo’n 6.500 deelnemers zijn nu actief met het sparen van punten", vervolgt de woordvoerster. "In totaal hebben zij zo’n 800.000 reizen gemaakt waarbij punten waren te verdienen."

Werking MyOV

In de app van MyOV zie je hoeveel punten een trein oplevert. Een trein midden in de spits levert geen punten op, een trein direct voor of na de spits juist de meeste punten. Neem je die trein, dan worden op basis van een geldige check-in en check-uit met je OV-Chipcard de bijbehorende punten aan je puntentegoed toegevoegd. Hiervoor is de app gekoppeld aan je OV-Chipcard. Je tegoed is te zien in de app. Meer informatie en aanmelden kan mij de site van MyOV.

De NS geeft aan dat het moeilijk te becijferen is hoeveel extra zitplaatsen het MyOV-project oplevert,  omdat er 'onvoldoende inzicht is in de reisgegevens'. "De ene reiziger reisde voor deelname 100 procent in drukke treinen en tijdens deelname 0 procent. Maar andere reizigers bijvoorbeeld voor deelname 80 procent en tijdens deelname 40 procent", licht de NS-woordvoerster toe.

Foto: Marco Raaphorst
Foto: Marco Raaphorst