Nieuwe innovaties OV-chipkaart door betere samenwerking

Reizigers van het openbaar vervoer kunnen op korte termijn verbeteringen en innovaties rond de ov-chipkaart verwachten, nu chipkaartbeheerder TLS een coöperatie van alle vervoerders wordt. Deze stap wordt gemeld door de vervoersbedrijven die het na lang steggelen het erover eens zijn om een gezamelijk bedrijf te vormen. Nu is het bedrijf nog vooral van de NS.

Naast de standaard chipkaart-transacties vindt er veel meer plaats bij het bedrijf TLS. Zo vinden er proeven plaats waarbij de reiziger pas achteraf hoeft te betalen voor zijn reis, wordt er geexperimenteerd met BlueTooth-toepassingen die ervoor zorgen dat je een check-out niet snel meer zult vergeten, en wordt er geexperimenteerd door te betalen met je OV-chipkaart in plaats van met je bankpas.

„Een TLS waar alle vervoerders onderdeel van zijn, biedt mogelijkheden om eensgezind en daadkrachtig innovaties en verbeteringen door te kunnen voeren”, zegt een woordvoerder van NS.

Nog niet enkel inchecken voor meerdere vervoerders

Dat er een betere samenwerking komt met de openbaarversbedrijven en TLS, betekent nog niet dat er op korte termijn een oplossing komt voor de grootste drempel van de OV-chipkaart: Het enkel uitchecken indien je via meerdere vervoersbedrijven reist. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) heeft de Tweede Kamer beloofd dit te regelen, maar de vervoersbedrijven vinden de problemen te complex, zoals de Telegraaf al eerder meldde. Ook willen de vervoersbedrijven zoals Connexxion, Arriva en Syntus niet dat de NS inzage krijgt in de reisgegevens die reizigers bij hen maken.

Mogelijk volgt er nog een landelijke proef met het eenmalig in- en uitchecken. Echter is nog niet bekend op welke termijn dit zal gaan gebeuren. Wel heeft Connexxion aangegeven dat dit tijdens een pilot aan het einde van dit jaar plaats zal gaan vinden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen.


Foto: Elisa Triolo

Bron: De Telegraaf