Veel festiviteiten vanwege 175-jarig bestaan van spoor

Het is op 20 september precies 175 jaar geleden dat de eerste trein ging rijden tussen Amsterdam en Haarlem. Ter ere van het 175 jarig bestaan zal er op 20 september een historische treinrit worden georganiseerd en worden er een hoop activiteiten gehouden op en langs het spoor.

Zo zal de op het terrein van de voormalige wagenwerkplaats nabij het station van Amersfoort in de herfstvakantie van 16 t/m 22 oktober) een publieksfestival worden gehouden. Daarnaast zal ook het Spoorwegmuseum aandacht besteden aan het jubileum met een tot nu toe nog onbekende verrassing. Wel wordt er voor de reizigers gezorgd voor een pendeltrein tussen Amersfoort en het Spoorwegmuseum aan de Utrechtse Maliebaan.

In het jaar 1989 trok bij het 150-jaar bestaan van de spoorwegmaatschappij een NS locomotief de Langste reizigerstrein ter wereld met welgeteld 60 rijtuigen, waarbij een vijf uur durende live-uitzending op televisie de recordpoging volgde. 

Wel spektakel de NS dit jaar wilt uitvoeren is nog onbekend volgens NS-woordvoerder Eric Trinthamer.. "We hebben nu ook een aantal leuke spectaculaire dingen bedacht, maar we zijn dat nog aan het organiseren. Zo zijn we nu druk bezig met vergunningen om dat rond te krijgen".

Meer festiviteiten

Waar het 150-jarig bestaan alleen een NS-feestje was, is het nu een feest van een hele spoorweg-sector. Zo doen niet alleen NS en ProRail mee, maar bekijken ook regionale spoorvervoerders, traincharter-maatschappijen, treinfabrikanten en spooraannemers welke welke bijdrage ze kunnen leveren. De komende dagen zal Treinenweb in de agenda op zijn site alle noemenswaardige evenementen vermelden die zeker waar zijn om te bezoeken. Aanstaande zondag wordt er al afgetrapt met een publieksdag op en rond Zwolle vanwege het 150-jarige bestaan van het station. De HTM (Haagse Tram Maatschappij) zal ook diverse activiteiten houden vanwege hun 150-jarige bestaan.

Daarnaast worden er door een aantal traincharter-maatschappijen ook enkele unieke rondritten gehouden waar geïnteresseerden zich voor kunnen aanmelden.

Bron: Treinreiziger