NS: Proef met barcode-kaartlezer bij incheckpoortjes

De NS is in Woerden beginnen met een proef voor een nieuwe OV-chipkaart lezer om de poortjes mee te openen. Naast dat deze de gebruikelijke OV-chipkaartjes uit kan lezen, zit er nu ook een speciale lezer op om barcodes van e-tickets in te scannen.

In de aanloop naar het definitief sluiten van de tourniquettes is het onvermijdelijk dat er voor e-tickets ook een oplossing moest komen, en die is er nu in de vorm van een bar-code-lezer. Volgens de klantenservice van NS gaat het in Woerden om een proef waarna de barcodelezers ook op andere poortjes zullen worden geinstalleerd.

Op stations waar geen poortjes zijn, is inchecken met een e-ticket overigens niet nodig. Gezien deze op naam staan is het al een geldig vervoersbewijs die door de conducteur gescand kan worden en kan worden gecontroleerd op geldigheid.

Eerdere proef

Aan het eind van 2012 is er op Amsterdam Centraal ook een proef gehouden bij de poortjes van een enkele reizigerspassage van het station. In de internationale reizigerstreinen werden toen barcode-tickets uitgedeeld waarmee reizigers deze poortjes toen konden openen met dit ticket. Deze proef heeft toen enkele avonden geduurd en diende toen ook voor het evalueren van de bezoekersstroom.

Foto: Koen Brouwer