Nieuwe 'Marklin-locomotief' onthuld in Amersfoort

In Amersfoort op het terrein van de voormalige wagenwerkplaats werd afgelopen maandagmiddag de nieuwe Marklin-locomotief onthuld. De trein heeft het nummer 1252 en is komt uit de NS 1200-serie. De trein is tevens ook als Marklin-schaalmodel geëxposeerd. Met de onthulling feliciteert de modelbouwer de Nederlandse Spoorwegen met hun 175-jarige bestaan.

De zwart uitgedoste trein is door Florian Sieber, algemeen directeur van Märklin, in Amersfoort gepresenteerd aan de vakhandel. De kleurstelling is geïnspireerd op het reeds geproduceerde H0-model van Märklin, wat maandagmiddag eveneens werd gepresenteerd. Tot nu toe gaat het om een proefexemplaar waarmee op termijn een beperkte serie-uitgave zal plaatsvinden voor de modelspoor-liefhebbers.

De 1252 was voorheen nog voorzien van de blauwe kleurstelling waarmee deze bij het inmiddels ter ziele gegane vervoersbedrijf ACTS gereden heeft tot eind 2007. Vanaf 2012 werd deze locomotief ingezet door de EETC, die de tractievervoer regelt van (auto-)slaaptreinen binnen Nederland.


De schaalmodel van de 1252 die gepresenteerd werd.
Foto: Koen Brouwer