Gemeenten eisen apart spoor voor vervoer chemische stoffen

Gemeenten in Nederland zijn opgeschrikt door de treinramp in België, omdat de trein met gevaarlijke stoffen kort daarvoor door dichtbevolkte wijken in Zuid-Holland en Brabant reed. Gemeenten eisen nu een apart spoor voor treinen die chemische stoffen vervoeren. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Bij de chemische ramp in het Belgische Wetteringen vielen afgelopen weekend één dode en 49 gewonden, doordat zij giftige gassen inademden die waren vrijgekomen toen een trein met chemische stoffen otnspoorde en vervolgens explodeerde.

Enkele uren voor de ramp passeerde de trein nog de gemeentes Dordrecht en Roosendaal, waar het spoor dward door de stad loopt.

In Oost-Vlaanderen ontploften er na een ontsporing drie van de dertien wagons. Bij de brand die er ontstond over een lengte van 500 meter kwamen er kankerverwekkende stoffen vrij, die door omwonenden werden ingeademd. Hierbij raakten er 49 gewond, en overleed één persoon en een huisdier nadat zij een grote hoeveelheid van de chemische stoffen hadden binnengekregen.

De gemeente had het dorp onvoldoende geëvacueerd, met als gevolg dat de giftige dampen via het bluswater in het riool de huizen binnen kwamen, terwijl de mensen het advies hadden om de ramen en deuren dicht te doen.

De oorzaak van de ramp is nog onduidelijk en wordt op dit moment onderzocht. Zo zijn er aanwijzingen van een defecte wissel, maar ook bestaat er een mogelijkheid dat de Nederlandse machinist van de trein mogelijk te hard gereden heeft op een plek waar een snelheidsbeperking gold. 

Na de ramp is het debat over gevaarlijk treintransport ook in ons land weer opgelaaid. Zo pleitten de bestuurders van de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht voor een apart spoor voor gevaarlijke transporten, en willen hierover in gesprek gaan met de Tweede Kamer en de Provincie.

Nu rijden de treinen nog over het reguliere spoor, dat in enkele gemeenten dwars door de bebouwde kom loopt.

Bron: Algemeen Dagblad