Vanaf vandaag RailTV op de stations

RailTV is officieel van start gegaan. (Foto: ForeyeT)
RailTV is officieel van start gegaan. (Foto: ForeyeT)

Om het de reizigers op de perrons zo aangenaam mogelijk te maken, kan er op station Eindhoven  vandaag naar RailTV worden gekeken. Spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen zijn de initiatiefnemers van het televisiekanaal.

Ook op Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en Amsterdam Centraal zullen binnenkort televisieschermen op de perrons worden gehangen, waarna de schermen worden uitgerold naar andere stations.

De schermen voor RaiTV worden op strategische plekken over de perrons verspreid. Daarom zullen de schermen niet direct gehangen worden bij de roltrappen, maar op andere plaatsen, bijvoorbeeld richting het einde van het perron. Gehoopt wordt dat reizigers hierdoor vanaf de roltrap verder doorlopen, waardoor uiteindelijk het in- en uitstapproces voor in de trein beter moet gaan verlopen.

Uitzending
RailTV zal elke 6 minuten opnieuw beginnen en wordt zes keer per week vernieuwd. De inhoud die er wordt uitgezonden bestaat uit drie blokken: cultuur, informatie en commercials. De NOS levert het laatste nieuws via een onderin het scherm lopende berichtenbalk.

RailTV is onderdeel van het programma ''Prettig Wachten’ van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het is de opvolger van een eerdere proef; SpoorTV. Die proef startte in september 2009 op Leiden Centraal en Hilversum en werd op 26 juni 2010 stop gezet.

RailTV zal het langer uithouden dan tijdens de vorige proef, minimaal drie jaar. Daarna wordt besloten of RailTV zijn weg nog verder zal gaan vinden.

Bron: Treinreiziger