Goederenspoor Lanaken officieel heropend

De Limburgse gemeente Lanaken maakt nu ook deel uit van het netwerk voor internationaal goederenvervoer per spoor. Vandaag is er de eerste goederentrein vertrokken.

De eerste trein die het traject aandeed was een met 1.200 ton aan hoogwaardig kwartszand beladen trein met als loc een Class '66 van Captrain. Het zand wordt in opdracht van Sibelco naar Roemenië gebracht. Daar wordt de lading over 3 dagen verwacht en zal dan meer dan 2.000 km hebben afgelegd. Voorheen zou deze lading met 48 vrachtwagen vervoerd worden.

De uitbating van de nieuwe Albertspoorterminal langsheen het Albertkanaal in Lanaken werd voor 15 jaar toegekend aan Railport Lanaken. “Bij andere terminals wordt eerst een overeenkomst gemaakt met een grote verlader die voor het nodige volume zorgt en dan wordt de terminal gebouwd. Bij ons is het net andersom gegaan”, zegt directeur Paul Cornelissen.

Aanstaande dinsdag komt de tweede trein aan, en zodra de eerste trein terug is van Roemenië zal hij opnieuw met 1.200 ton kwartszand naar Roemenië vertrekken. Er zijn plannen om na de zomervakantie meer cargo-diensten uit te voeren naar andere landen.

Zie de bron voor een foto van de trein op het nieuwe heropende traject.

Bron: Hbvl