NS rolt 'locatiepin' uit over informatieschermen van perrons

Op veel perronborden is tegenwoordig een locatieaanduiding te zien in de vorm van een pin. (Foto: NS)
Op veel perronborden is tegenwoordig een locatieaanduiding te zien in de vorm van een pin. (Foto: NS)

De NS rolt momenteel op steeds meer stations een 'locatiepin' uit op de perronschermen die aangeeft welk deel van de aankomende trein er op die plek van het perron stopt. NS stelt dat met deze nieuwe digitale toevoeging de reizigers zich beter over de trein kunnen spreiden.

De toevoeging is halverwege februari op enkele stationsborden op Utrecht Centraal verschenen. Hierna werd de pin verder uitgerold over andere stationsborden. "Regelmatig is het middelste gedeelte van de trein bijvoorbeeld druk, maar is er in de voorste en achterste treindelen nog veel plek", stelt de NS. Het idee voor de locatiepin werd al in de zomer van 2023 voorlegd tegenover het NS panel, een groep treinreizigers uit heel het land die met regelmaat door NS wordt gevraagd om een mening te geven bij onderzoeken.

Het is de bedoeling dat de pin uiteindelijk op de perronborden van 173 stations te zien zal zijn. Vorig jaar zomer gaf de NS al in een nieuwsbrief tegenover het NS Panel aan dat de juiste locaties van de schermen moesten worden gemeten vanwege de nauwkeurigheid, en dat 'een eventuele landelijke uitrol zal wat langer duren', maar dat de pin wel in het begin van het 2024 zichtbaar zou zijn. Inmiddels is de locatieaanduiding op diverse veelgebruikte stations te vinden.

Andere aanduidingen

Niet alleen een locatiepin is tegenwoordig vermeld op het perronbord, maar ook andere symbolen moeten een vlotte instap voor de reiziger duidelijk maken. Als het perronbord te ver weg hangt van waar de trein gaat stoppen, dan is er een lopend poppetje met een pijltje richting de trein zichtbaar. Voor het gemak wordt de vertrekrichting van de trein getoond, en of de trein op het station gaat keren (het 'kopmaken' in spoorjargon genoemd). Sinds een poosje wordt er in minuten afgeteld zodat reizigers precies weten hoelang ze nog de tijd hebben om in te stappen.

Treinnummers van internationale treinen worden ook tegenwoordig ook op de schermen geplaatst omdat deze nummer vaker gecommuniceerd worden op bijvoorbeeld tickets. Voor hen een aanduiding of er een bistro afwezig is in de trein. Bij de IC Berlijn is deze eetgelegenheid sinds december vorig jaar overigens geschrapt.