Historische Oriënt Express komt weer naar Amsterdam toe

De historische Venice-Simplon-Oriënt Express komt vandaag weer naar Nederland toe. De trein uit Venetië zal even na zes uur in de avond vanuit België via Roosendaal het land binnenkomen. Vervolgens zal deze trein naar Amsterdam reizen, waar hij rond 20:13 aankomt.

De trein wordt getrokken door een elektrische locomotief van Lineas. De trein zal aanstaande donderdag 18 april weer vanuit Amsterdam vertrekken. Drie jaar geleden werd er voor liefhebbers al een uitgebreid fotomoment op station Haarlem gehouden.

Oriënt Express

De Venice-Simplon-Oriënt Express is een verwijzing naar de echte Oriënt Express. Dit was vroeger de eerste internationale langeafstandstrein in Europa. Vanaf 1883 reed de trein tussen Londen en Istanboel. Om reizigers weer het gevoel van vroeger te laten beleven zijn er diverse treindiensten die onder de naam Oriënt Express rijden. Zo wordt de Venice-Simplon-Oriënt Express door exploitant Belmond uitgevoerd. Dit bedrijf staat ook bekend als uitbater van diverse luxe hotels, maar verre safarireizen en cruisereizen vallen ook onder hun aanbod. In de toekomst komt er een moderne La Dolce Vita trein bij, die net als de Oriënt Express van vele luxe is voorzien.

De Venice-Simplon-Oriënt Express wordt sinds 1982 gereden met nostalgische rijtuigen uit de jaren '20 en '30 die aangepast zijn naar de technische eisen van tegenwoordig. Voor een rit mag je flink in de buidel tasten: Een enkele reis van Amsterdam naar Venetië kost ongeveer 3.000 euro. Maar dan heb je wel luxe suites, fraai gelakt houtwerk in de coupe's, zilveren bestek en kristallen glazen. Maar dan wordt van reiziger wel verwacht dat ze tijdens de reis formeel gekleed zullen zijn.

Enkele rijtuigen van deze Oriënt Express zijn de bekende Pullman-rijtuigen. Deze zijn in Nederland ook te vinden bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) die regelmatig ritten op de Miljoenenlijn in Limburg rijdt. Een ander rijtuig uit deze historische trein is in het Spoorwegmuseum te vinden, maar is niet meer rijvaardig.

Video

De makers van het YouTube kanaal Flying The Nest hebben in 2019 een video gemaakt van hun reis met deze bijzondere trein. Het tweetal startte hun reis vanuit Venetië en reisden in alle luxe naar Londen.