Directe ICE naar Basel verdwijnt vanaf half juli

De directe ICE naar Basel verdwijnt vanaf half juli. (Foto: Rob Dammers)
De directe ICE naar Basel verdwijnt vanaf half juli. (Foto: Rob Dammers)

Vanaf 16 juli zal de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Basel niet meer rijden, schrijft Treinreiziger.nl na bevestiging van de Zwitserse Spoorwegen (SBB). Dit houdt in dat Nederland vanaf de zomer voorlopig verstoken lijkt te zijn van een directe verbinding met Zwitserland.

De trein start elke dag om 08:08 vanuit Amsterdam om vervolgens rond 14:47 aan te komen in de Zwitserse stad. De reden van het schrappen van de treinverbinding zou te maken hebben met langdurige werkzaamheden aan het Duitse spoor. Omdat er vanaf half juli werkzaamheden plaatsvinden aan het spoor tussen Frankfurt en Mannheim lukt het de Deuitsche Bahn niet om de retourrit door één trein te laten rijden en een directe trein goed in de dienstregeling ingepast te krijgen. Ook zullen er in 2025 voor tachtig weken lang werkzaamheden plaatsvinden aan het traject Emmerich en Oberhausen om daar het derde spoor te realiseren voor goederenvervoer. Daarnaast wil de Deutsche Bahn in 2026 de dienstregeling op de schop gooien. Om deze reden is er besloten om de directe trein op te heffen.

Overstap

Reizigers die richting Zwitserland reizen zullen dan over moeten stappen op station Keulen of Frankfurt Flughafen. De huidige ICE-verbinding die naar Basel rijdt zal vanaf halverwege juli niet verder rijden dan Frankfurt. "Grofweg heeft Nederland sinds de jaren vijftig altijd een directe trein naar Zwitserland in de dienstregeling gehad. Daar komt nu een einde aan”, stelt redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl.

Toekomst

In de toekomst kunnen er weer mogelijkheden worden opengelegd om een nieuwe directe treindienst naar Zwitserland te starten. Het gaat hier om Flywise die onder de naam GoVolta plannen heeft om naar Basel en Berlijn te rijden (de bestemming Parijs komt later aan bod, red.). In november vorig jaar heeft deze organisatie zich bij de ACM gemeld om via de open-access regeling een trein te laten rijden.

Tegenover Treinreiziger.nl hebben zij aangegeven om vanaf 25 augustus 2025 hiermee van start te gaan. Momenteel bevindt de vervoerder zich in de fase waarin het materieel voor de treindienst wordt gecontracteerd.

Bron: Treinreiziger.nl