NS maakt zich op voor carnaval

Een eerdere intocht van de Prins op station Oeteldonk. (Foto: NS/Kjell Postema)
Een eerdere intocht van de Prins op station Oeteldonk. (Foto: NS/Kjell Postema)

In het hele land, en met name onder de rivieren, wordt er vanaf vandaag carnaval gevierd. Op het hoogtepunt zal het feest vanaf zaterdag los gaan, wat tot en met dinsdag 13 februari duren. De NS zal deze dagen hoog inzetten om de treinen schoon te houden en ook zullen er weer diverse intochten gehouden worden.

De NS zal ongeveer 250 extra schoonmakers inzetten om de stations en de treinen schoon te maken. Daarnaast zal treinpersoneel aan de reizigers vragen of ze hun afval mee uit de trein willen nemen. Op de stations zullen extra afvalbakken geplaatst worden. Ook zal er 's nachts extra personeel zijn om treinen schoon te maken zodat ze de volgende dag weer schoon kunnen worden opgeleverd.

Extra treinen en langere treinen

De NS rijdt op drukke momenten van de dagen met langere treinen. Tussen Breda en Rotterdam worden extra treinen ingezet in de nacht van zaterdag op zondag. Alle stations in Brabant en station Weert worden in het carnavalsweekend minimaal twee keer per uur bediend.

Intochten

De NS brengt de Prinsen van Carnaval op feestelijke wijze naar acht verschillende locaties met de trein. Op zaterdag vinden de aankomsten plaats in Tilburg, Eindhoven, Maastricht, Vught, Heerlen en Roosendaal. Op zondag arriveert Amadeiro XXVI stipt om 11.11 uur op Oeteldonk Centraol ('s-Hertogenbosch). Dit jaar maakt de Prins ook zijn opwachting in Sassendonk (Zwolle) via het spoor.

Naast het vorstelijke transport begroet NS de prinsen hartelijk op de stations en eert hen met de officiële prinsenketting.

Carnavalspin

Net als bij andere evenementen heeft de NS ook tijdens carnaval weer een presentje voor de feestende reiziger. Er worden honderden speciale NS Carnavalsemblemen en pins uitgedeeld bij de intochten die vastgemaakt kunnen worden aan een carnavalskostuum of een kiel.

Stations

Op de meeste stations zijn winkels tot laat in de avond open. Ook de toiletten zullen extra lang geopend zijn. Geheel in stijl zal de NS in de NS-app en website ook de carnavalsnamen van maar liefst 101 stations herkennen. Zo is het dan bijvoorbeeld mogelijk om te reizen naar Kruikenstad, Oeteldonk, Kielegat, Boemeldam, Waaienburg en Tulpetaonestad.