ProRail doet onderzoek naar spoorverzakking bij Culemborg

Vanwege een spoorverzakking bij Culemborg rijden de treinen bij Culemborg tijdelijk met gematigde snelheid. (Foto: Rob Dammers)
Vanwege een spoorverzakking bij Culemborg rijden de treinen bij Culemborg tijdelijk met gematigde snelheid. (Foto: Rob Dammers)

Een deel van het spoor in de buurt van de Lekbrug bij Culemborg is verzakt, meldt Nu.nl. Daardoor rijden de treinen tussen Utrecht en Den Bosch sinds donderdag met aangepaste snelheid op het verzakte deel van het spoor. Volgens spoorbeheerder ProRail wordt de vertraging beperkt tot ongeveer 5 minuten wat binnen de marges van de dienstregeling op te vangen is.

De verzakking van het spoor werd afgelopen donderdag ontdekt. Uit veiligheidsoverwegingen moeten de treinen sindsdien hun snelheid verlagen tot 40 kilometer per uur.

Onderzoek

ProRail doet momenteel onderzoek naar de omvang de schade. Aan de hand daarvan maakt de spoorbeheerder een plan van aanpak om de schade te herstellen. Zodra hier meer duidelijkheid over is kan ProRail pas iets melden over de reparaties en mogelijke aanpassingen in de dienstregeling.

Het is niet bekend of de verzakkingen de oorzaak zijn van de hevige regenval in de afgelopen periode. Hierdoor reden er eind vorig jaar ook minder treinen op de Zeeuwse lijn omdat daar op meerdere plekken verzakkingen waren geconstateerd. Ook rijden er tussen Dordrecht en Gorinchem minder Qbuzz-treinen vanwege een scheur in de spoorwegdijk.

Bron: Nu.nl