Koperdiefstal legt treinverkeer tussen Zwolle en Leeuwarden stil

 (Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)

Vanwege koperdiefstal is het treinverkeer tussen Zwolle en Leeuwarden ontregeld geraakt. De diefstal vond plaats tussen Heerenveen en en Leeuwarden. ProRail is bezig om de schade te herstellen.

De NS heeft bussen ingezet waardoor reizigers van en naar Leeuwarden rekening moeten houden met vertraging. Naar verwachting zal de hinder tot 15:00 uur duren, verwacht NS.

Afname van koperdiefstal

Diefstal van koper blijft met regelmaat een van de problemen op het treinspoor. In zowel april als oktober vonden incidenten plaats tussen Oss en Den Bosch, terwijl in januari treinen tussen Den Bosch en Utrecht tijdelijk niet konden rijden vanwege koperdiefstal. Aan het begin van dit jaar rapporteerde ProRail dat het aantal gevallen van koperdiefstal vorig jaar is afgenomen. Er waren toen 12 incidenten, vergeleken met 32 in 2021 en 62 in 2020.

Om de diefstal tegen te gaan past ProRail diverse maatregelen toe, zoals extra bewaking bij het spoor met zowel beveiligers als camera's, DNA-spray en het gebruik van van anti-loop matten op het spoor.