Alstom gaat nieuwe fase in met ontwikkeling van Duitse variant van ICNG
In opdracht van NS gaat treinbouwer Alstom verder aan de slag met de ontwikkeling van de nieuwe variant van de ICNG die geschikt is om in zowel Nederland als Duitsland te rijden. Het gaat om twee achtdelige treinstellen uit de oorspronkelijke order. Deze zijn net als de Belgische variant voorzien van het bekende 'flow' uiterlijk.
Op social media platform X is een foto gepubliceerd waarop te zien is dat er één van de stellen (met nummer 3352) naar het testcentrum bij de Ring van Velim in Tsjechië is gebracht. Hier zal dit type trein een grote reeks beproevingen krijgen om uiteindelijk toelating in Nederland en Duitsland te kunnen verkrijgen. De trein zal naast ERTMS en ATB ook geschikt zijn voor de Duitse beveiligingssystemen PZB en LZB en kan uiteraard in Duitsland onder de daar gangbare bovenleidingsspanningen rijden.
Voorbereiding op mogelijke internationale verbinding
De NS heeft niet bekend gemaakt of er plannen zijn met een nieuwe treinverbinding tussen Nederland en Duitsland, maar met de twee bestelde treinen lijkt de NS wel voorbereid te willen zijn op een mogelijke nieuwe internationale treinverbinding naar de oosterburen. De NS heeft bij de aanschaf van de ICNG een optie genomen op de aanschaf van nog eens 150 treinstellen. Dit betekent dat de NS uiteindelijk ook de mogelijkheid heeft om extra ICNG-stellen van de Duitse variant aan te kunnen schaffen.
Ook de Duitse vervoerders en autoriteiten DB Regio, NAH.sh, LNVG en Bwegt hebben bij Alstom een bestelling geplaatst voor eigen Coradia Stream treinstellen. Deze productie is inmiddels al op gang.
Testritten
Het is niet de eerste keer dat de ICNG uit de Alstom Coradia Stream familie in Velim te gast is. De binnenlandse variant was in mei 2019 te gast op deze testbaan waar vele duizenden testkilometers zijn gereden met de eerste gebouwde ICNG-treinstellen. Ook de Luxemburgse Coradia Stream voor Luxemburgse vervoerder CFL heeft in het voorjaar hier vele kilometers gemaakt om volgend jaar in dienst te kunnen worden gesteld.
Wat is de Ring van Velim?
De Ring van Velim is onderdeel van het testcentrum Velim in Tsjechïe die weer in beheer is bij het Tsjechisch onderzoeksinstituut voor spoorwegmaterieel dat weer onderdeel is van Ceské dráhy, de nationale spoorwegmaatschappij in Tsjechië. De Ring van Velim is een belangrijkste testlocatie voor nieuw Europees spoorwegmaterieel. Veel fabrikanten gebruiken dit testcircuit om hun treinen te testen.
De ring ligt tussen de dorpen Vrbová Lhota, Ratenice, Cerhenice, Velim, Pnov-Predhradí en de zuidelijke wijken van Podebrady in Midden-Bohemen, ten oosten van de hoofdstad Praag. Het dorp Sokolec ligt volledig binnen de ring. De ring bestaat uit twee ringspoorlijnen die met elkaar verbonden zijn. Een kleine ring van 3.591 meter lang voor een maximum toegelaten snelheid van 90 km/h, en een grote ring van 13.276 meter lang voor een maximum toegelaten snelheid van 230 km/u. Het testcircuit wordt veel gebruikt door bekende grote spoorfabrikanten zoals Alstom, CAF, Skoda, Siemens, Stadler en Talgo.
Beide spoorringen zijn daarom geschikt voor de volgende voltages:
- 3000V DC (Italië, België en Polen)
- 1500V DC (Frankrijk en Nederland)
- 25kV 50Hz AC (Frankrijk, Luxemburg, Spanje en enkele spoorlijnen in België en Nederland)
- 15kV 16,7Hz AC (Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk)
Tijdens de testen zal het materieel uitgebreid in diverse composities worden getest en beproefd. Het materieel legt hier vaak duizenden kilometers af. Tijdens de ritten wordt er onder meer gekeken naar het gedrag van de voertuigen op het spoor, het geluidsniveau, communicatie met ETCS-signaleringssysteem en GSM-R communicatiesystemen, en is er een simulatie van storingen mogelijk. Ook is er een werkplaats beschikbaar waar fabrikanten onderhoud aan hun materieel kunnen uitvoeren.
Naast Velim zijn er in Frankrijk, Duitsland en Roemenië ook andere testspoorbanen.