NS biedt vanaf zondag reisassistentie aan op bijna alle stations

Op 241 NS-stations is vanaf 10 december reisassistentie mogelijk. (Foto: NS)
Op 241 NS-stations is vanaf 10 december reisassistentie mogelijk. (Foto: NS)

Vanaf aanstaande zondag zijn bijna alle stations waar NS rijdt voorzien van reisassistentie. Dit is een belangrijke mijlpaal voor mensen met een beperking zodat zij ook op meer stations hulp krijgen om aan boord van de trein te gaan. Daarnaast zijn veel stations geschikt om zelfstandig zonder drempel de trein te betreden.

De afgelopen jaren heeft NS het aantal stations met reisassistentie jaarlijks fors uitgebreid. Deze uitbreiding past in een bredere aanpak om het reizen per trein steeds toegankelijker te maken.

Toegankelijkheid

In deze aanpak voorziet ProRail stations van liften en hellingbanen, en brengt perrons op de juiste hoogte. Alle sprintertreinen en de nieuwste intercity’s van NS zijn voor iedereen toegankelijk, en dit aantal neemt de komende jaren steeds verder toe, waaronder met de ICNG, de eerste intercity van de NS die gelijkvloers is.

Daar waar nog geen gelijkvloerse instap mogelijk is, of als een reiziger hulp nodig heeft bij de in- of uitstap of bij het navigeren door het station, biedt NS nu dus op 241 stations reisassistentie. Deze reisassistentie is de hele dag beschikbaar. Tot één uur voorafgaand aan de reis kan reisassistentie kosteloos aangevraagd worden via de NS -app, website of telefonisch. Ook wordt er een aparte reisassistentie-service verleend door andere vervoersbedrijven zoals Arriva, Keolis en Qbuzz.

Bijna alle stations

Op 241 NS-stations is vanaf 10 december reisassistentie mogelijk. Op de stations van Blerick, Eindhoven Strijp-S, Wolfheze en Arnhem Presikhaaf is nog geen lift of hellingbaan aanwezig. Daar is dan alleen assistentie mogelijk voor reizigers die geen extra hulpmiddelen nodig hebben zoals een oprijplaat. Dit gaat met name om mensen met een visuele beperking. Volledige reisassistentie wordt daar mogelijk vanaf het moment dat ProRail een lift of hellingbaan heeft aangebracht. Op de stations Bovenkarspel-Grootebroek en Hoogkarspel is het perron te smal om een speciale brug als hulpmiddel te kunnen gebruiken. Hier is assistentie alleen mogelijk voor klanten die geen brug nodig hebben.

Ombouw

Spoorbeheerder ProRail ziet het toegankelijk maken als belangrijke stap in de ontwikkeling ervan. Dit jaar heeft het bedrijf de perrons op diverse stations aangepast om een drempelloze instap mogelijk te maken. Ook voorzag ProRail de stations Dordrecht Zuid en Den Haag HS van liften en kreeg station Veenendaal West een hellingbaan.