Tientallen miljoenen euro's blijven over op verlopen anonieme ov-chipkaarten

Tientallen miljoenen euro's zouden over blijven op verlopen anonieme ov-chipkaarten. (Foto: NiederlandeNet)
Tientallen miljoenen euro's zouden over blijven op verlopen anonieme ov-chipkaarten. (Foto: NiederlandeNet)

Translink, het transactiebedrijf achter de ov-chipkaart, heeft in de afgelopen vijf jaar bijna 30 miljoen euro overgehouden aan verlopen ov-chipkaarten. Mogelijk komt daar nog een 36 miljoen aan bij, meldt het AD.

Volgens het jaarverslag van Translink blijkt dat het bedrijf alleen vorig jaar al 9 miljoen euro heeft overgehouden aan verlopen ov-chipkaarten. Deze trend houdt al enkele jaren aan. Van de geparkeerde 36 miljoen euro zijn de kosten door reizigers te claimen. Als dat niet gebeurt, dan gaat het geld over naar Translink die het geld in samenwerking met de vervoerders zal gebruiken om dit te investeren om het betaalsysteem in het OV te verbeteren. Daarnaast worden er ook goede doelen mee gesteund zoals de Linda Foundation, dat bedoeld is voor gezinnen met kinderen die in armoede leven en een half miljoen euro is er uitgegeven OV-chipkaarten voor Oekraineense vluchtelingen.

Geld terugvragen

Het probleem gaat voornamelijk over houders van anonieme ov-kaarten, waarvan er maar liefst 6,5 miljoen in omloop zijn. Deze reizigers hebben moeite om uit te zoeken hoe ze hun ongebruikt saldo kunnen terugvorderen. Voorheen kon dit enkel via een brief, maar sinds kort is het ook mogelijk om dit digitaal te regelen. Echter zijn veel reizigers tot nu toe slecht op de hoogte om het geld gerestitueerd te krijgen. "Mensen weten onvoldoende dat ze geld van de kaart terug kunnen vragen. Er wordt weinig bekendheid aan gegeven door Translink. Daar gaat het mis", laat Sanne van Galen van reizigersvereniging Rover tegenover het AD weten. Zij zegt dat Rover ervoor pleit dat Translink een campagne moet opzetten om reizigers bewuster te maken om geld terug te krijgen van verlopen OV-chipkaarten.

Jaarverslagen

Translink beweert zich in te spannen om ongebruikt saldo aan reizigers terug te geven, maar jaarverslagen tonen aan dat dit weinig succesvol is. Het bedrag dat blijft binnenkomen van ov-kaarten die al langer dan vijf jaar verlopen zijn, groeit gestaag van 1,4 miljoen euro in 2018 tot bijna 19 miljoen euro eind vorig jaar, aldus een onderzoek van het Algemeen Dagblad.