School wil personeelsgebrek bij Arriva Limburg aanpakken

Het Vista College wil het personeelsgebrek bij Arriva Limburg aanpakken. (Foto: Treinenweb)
Het Vista College wil het personeelsgebrek bij Arriva Limburg aanpakken. (Foto: Treinenweb)

Om het personeelstekort bij Arriva in Limburg aan te pakken wil het Vista College de vervoerder het komende jaar te voorzien van nieuwe personeel. Door middel van een opleidingsprogramma streeft de streekvervoerder ernaar om in het volgende jaar ten minste 15 nieuwe werknemers aan te nemen.

Omdat er sprake is van toenemende vergrijzing, hoopt de school, die op meerdere plekken in Limburg is verspreid, op een groter aantal nieuwe personeelsleiden op te leiden dan ze hopen. Treinenweb.nl heeft bij het Vista Collega een aantal vragen neergelegd om welke functies het gaat.

Desondanks zal de vervoersmaatschappij nog een jaar moeten wachten op de nieuwe arbeidskrachten. Voor buitenlandse studenten kan dit mogelijk wat langer duren, laat opleidingsmanager Ron Eijkenboom weten. Bovendien wordt momenteel in samenwerking met Arriva onderzocht of er mogelijkheden zijn om statushouders met een MBO niveau 1 achtergrond op te leiden.

Training tegen agressie

Arriva staat niet alleen voor de uitdaging van een tekort aan personeel, maar wordt ook geconfronteerd met agressie tegen het personeel. Vakbonden hebben een dringende brief gestuurd naar de vervoerder en roepen op tot actie, vooral om de veiligheid van het personeel te waarborgen. Desondanks heeft dit volgens Eijkenboom nog geen invloed gehad op het aantal aanmeldingen voor de opleiding.

Om het personeel voor te bereiden op de praktijk maakt Vista College gebruik van 'HOMAG' tijdens de trainingssessies, wat staat voor 'Hoe om te gaan met afwijkend gedrag'. "Zo willen we iedereen voorbereiden op mogelijke situaties waarin mensen afwijkend gedrag vertonen. Daar komt ook agressie aan bod." zegt Eijkenboom.