Al vijf jaar flinke verliezen voor DB Cargo

De goederenvervoerder DB Cargo heeft de afgelopen vijf jaar een verlies van 1,18 miljard euro geleden. Dit blijkt uit een analyse van de boeken van het spoorwegbedrijf door vakblad Nieuwsblad Transport.

DB Cargo, een van de grootste spoorgoederenvervoerders op de Nederlandse spoormarkt, leed in 2014 een verlies van 128 miljoen euro. Dat verlies steeg vorig jaar naar een recordhoogte van 341 miljoen euro. Alleen in 2016 maakte het verlies een lichte daling tot 229 miljoen euro vergeleken met 242 miljoen euro in 2015.

Kritiek

Al jarenlang speelt er kritiek in de Duitse politiek over de teleurstellende bedrijfsresultaten. DB Cargo maakt deel uit van de nationale spoorwegen van Deutsche Bahn. De verliezen worden door het moederbedrijf gecompenseerd met kruissubsidies waarbij tekorten van DB Cargo worden gedekt door overschotten van de overheid.

Uit de cijfers van Nieuwsblad Transport blijkt dat DB Cargo vorig jaar 73 miljoen euro ontving uit het infrastructuurbudget van de Duitse overheid. Hierdoor was er sprake van een maximaal verlies van 400 miljoen euro. Het grootste verlies werd geleden in de autotransporten, daarin werd de afgelopen jaar een tekort van 843 miljoen euro veroorzaakt.

Scenario's

Momenteel worden er diverse scenario's besproken die ervoor moeten zorgen dat DB Cargo weer rooskleuriger moet worden. Een van deze scenario's is het afstoten van de autotransporten. Een andere mogelijkheid is het onderhouden van deze tak met subsidies. Het ministerie van Verkeer heeft laten weten dat ze geen voorstander zijn van de laatste genoemde mogelijkheid,  omdat er steeds meer weerstand is tegen het verlenen van staatssteun aan een verlieslijdend bedrijf.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers