NS breidt reisassistentie uit naar 245 stations

De NS breidt het aantal stations met assistentie voor reizigers met een beperking fors uit met 102 extra stations. Het totaal komt daarmee op 245. Deze uitbreiding is sinds vorig jaar oktober een belangrijke stap om de reismogelijkheden voor een grote groep uit te breiden.

Vorig jaar oktober werd het aantal al uitgebreid tot 127 stations. Nu is dit uitgebreid tot 245 stations. De dienst is niet alleen voorbehouden aan rolstoelgebruikers, maar ook voor reizigers met een auditieve of visuele beperking.

Reisassistentie

De NS heeft voor het aanbieden van reisassistentie afspraken gemaakt met diverse partners. Dit zijn  Ieder(in), Oogvereniging, de Roos Prommenschenkel Foundation en ProRail. Vorige maand nog werd Deventer Colmschate aan de lijst met reisassistentie toegevoegd.

Met de start van de nieuwe dienstregeling op 15 december 2019 komen daar nog eens de volgende 10 stations bij Amsterdam Sciencepark, Zaandijk Zaanse Schans, Halfweg Zwanenburg, Kapelle Biezelinge, Heiloo, Den Haag Ypenburg, Amersfoort Schothorst, Hoorn Kersenboogerd, Veenendaal West en Grou-Jirnsum.

Op dit moment ligt het voorstel bij de reizigersorganisaties verenigd in LOCOV ter goedkeuring. De volledige uitbreiding naar 245 stations wordt binnen 5 jaar afgerond.

Reisassistentie

Reizigers kunnen NS Reisassistentie aanvragen via de NS-app of via NS.nl. Dit hoeft slechts één uur van tevoren. Ook tijdens de reis kan de reiziger via de app met één druk op de knop contact met NS opnemen.

Materieel

Het toegankelijker maken van het openbaar vervoer is een gezamenlijke wens van NS en reizigers met een reisbeperking: Gelijkwaardige reismogelijkheden, zelfstandig waar het kan, met hulp waar nodig. De NS-treinen hebben extra voorzieningen voor mensen met een beperking, zoals speciale ingangen, rolstoeltoiletten en priority seats. Naast reisassistentie is het in de nieuwe treinen, de Flirts en de SNG-Sprinters, het ook mogelijk om zelfstandig te reizen met een rolstoel of scootmobiel.

Ook de SLT wordt tot eind 2021 onder handen genomen om beter geschikt te worden voor mindervaliden. Zo worden er schuiftreden bij de deuren aangebracht, wordt er een speciale rolstoelplaats aangebracht, en komt er een rolstoelvriendelijk toilet. Momenteel rijden er al bijna twintig omgebouwde treinen, waarmee er nog ruim honderd treinen te gaan zijn.

Foto: Treinenweb
Reisassistentie op station Bloemendaal (Foto: Treinenweb)