NS start dienstregeling maandag vanaf 7:06

De NS heeft besloten om maandag de dienstregeling vanaf 7:06 te starten zodra de pensioenacties van NS-personeel zijn beëindigd. Eerder was het de bedoeling dat alleen in een aantal steden tot 7.06 uur geen treinen zouden vertrekken.

"De NS doet er alles aan om na de acties een betrouwbare dienstregeling te kunnen bieden. We hebben daarom in het belang van onze reizigers besloten om de start van de dienstregeling te verschuiven tot na 07.06 uur", laat NS woordvoerster Carola Belderbos weten.

De NS vreesde bovendien voor een "logistieke nachtmerrie" doordat de treinen en personeel zich anders niet op de juiste plek konden bevinden. Met deze aanpassing hoopt de NS een volledige dienstregeling te kunnen draaien en de ergste hinder te voorkomen.

Stakingsactie

De stakingsactie duurt formeel van 6:00 uur tot 7:06 wat precies 66 minuten duurt. Hiermee wordt er verwezen naar de pensioensleeftijd van 66 jaar die volgens de vakbonden ook aangehouden moet worden. De actie wordt gesteund door de vakbonden FNV, CNV en VVMC. Ook laten sommige personeelleden hun protest publiekelijk zien door het dragen van een button met daarop het getal 66.

Vrijdag was al bekend dat er acties zouden plaatsvinden in Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Heerlen. Inmiddels is duidelijk dat deze plaatsen zijn uitgebreid.

Ondanks de maatregel vreest de NS maandag alsnog hinder als gevolg van de tijdelijke staking van vakbondsleden. NS-medewerkers leggen het werk neer, omdat ze een beter pensioen willen.
Drie grote bonden doen mee aan de spoorstaking.

Volgens vakbond FNV hebben miljoenen mensen met zwaar werk of ploegendiensten de grootste moeite om in goede gezondheid hun pensioen te halen. "Het kabinet weigert de harde werkers een tijdig pensioen te gunnen", aldus de vakbond.

De NS adviseert haar reizigers om als ze na 7:06 met de trein te reizen de reisplanner te raadplegen.

Foto: ProRail
Foto: ProRail