NS frist komende jaren voor 65 miljoen euro 200 stations op

De NS gaat de komende tijd nog eens circa 200 stations opfrissen. Het wachten moet voor de reizigers een stuk aangenamer worden, met beschut wachten, een schoon toilet, een watertappunt en een winkel waar koffie kan worden gehaald. Hiervoor reserveert de vervoerder de komende vijf jaar € 65 miljoen.

Roger van Boxtel, president-directeur NS, presenteert de plannen vandaag op Station Bilthoven: “De trein heeft de wind mee. We willen in Nederland betrouwbaar, comfortabel en op een schone manier reizen. De Stations bepalen voor een groot deel bepalend voor de ervaring van onze reizigers. Na de succesvolle verbouwingen van de grote stations als Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Utrecht Centraal, willen we nu andere stations aangenamer maken. Belangrijk, want een derde van de treinreizigers reist juist via een kleiner station.”

In een afbeelding laat de NS zien welke stations er de komende 5 jaar worden aangepast.

'Reiziger steeds positiever'

De reiziger is steeds positiever over de 396 Nederlandse treinstations, zo blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2018 van NS waaraan 80.551 reizigers deelnamen. 76% van de reizigers geeft de treinstations een 7 of hoger. In 2014 was dit nog 65%. De grootscheepse verbouwing van de grote treinstations van Nederland, is hier een belangrijke oorzaak van.

Stationshuiskamers

Inmiddels is de operatie op stations als Bilthoven, Cuijk en Geldermalsen afgerond. Een belangrijk onderdeel van de verbetering is de Stationshuiskamer. "In 2018 hebben we de Stationshuiskamer op station Heerhugowaard, Alphen aan den Rijn, Den Helder, Assen en Goes geopend. Op deze vijf stations was voorheen een Kiosk gevestigd. De medewerkers van de voormalige Kiosk zijn nu gastvrouwen en gastheren van de Stationshuiskamer en een belangrijk aanspreekpunt voor de reiziger.", meldt de NS.

De Stationshuiskamer is een wachtruimte waar reizigers rustig kunnen zitten en gebruik kunnen maken van voorzieningen zoals Wifi, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken. Dit jaar opent de NS op 9 kleine stations een nieuwe Stationshuiskamer, waarmee het totaal aantal Stationshuiskamers op 25 komt. Het gaat hierbij onder meer om de stations Emmen, Tiel en Boxtel. In 2021 wil NS in totaal 35 Stationshuiskamer geopend hebben, waaronder in Bergen op Zoom en Beverwijk. Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt NS ook de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren.

Het artikel gaat onder de foto verder


De stationshuiskamer van station Zevenaar. (Foto: NS)

Toiletten

Een toegankelijk en schoon stationstoilet is belangrijk voor de reiservaring van haar reizigers. Binnen drie jaar wil NS samen met ProRail op 92 kleine stations een vernieuwd toilet realiseren, waar reizigers contactloos kunnen betalen. "Hiermee komt 90% van de reizigers langs een modern, schoon en toegankelijke stationstoilet.", zegt de NS. Vorig jaar maakte NS bekend dat er op 222 stations een watertappunt komt, waar reizigers zelf hun waterfles kunnen vullen.

Stationsbeleving grote en kleine stations

Veel grote stations zijn inmiddels verbouwd. Dit leidt tot stijgende tevredenheid onder reizigers. Aan kop gaat Utrecht Centraal. Op dit nieuwe station steeg de waardering van 62% in 2014 naar 93% in 2018. Afgelopen jaren hebben ook enkele kleine stations een metamorfose ondergaan. Dat is de aanzet voor de landelijke upgrade kleine stations. Een voorbeeld hiervan is station Bilthoven, met zo’n 5.000 dagelijkse reizigers. Dit station werd in 2015 volledig vernieuwd, met een modern en toegankelijk toilet en een Stationshuiskamer. Dit zorgde voor een aangename beleving en een verbeterd veiligheidsgevoel. De waardering voor dit station steeg van 63% in 2014 naar 90% in 2018.

Grote stijging voor station Delft

Jaarlijks meet NS de waardering voor de stations door middel van de Stationsbelevingsmonitor. In 2018 deden 80.551 reizigers hieraan mee. In 2018 gaf 76% van de reizigers geeft de stations een 7 of hoger. In 2014 was dit nog 65%. De waardering voor de 47 grote stations steeg van 67% in 2014 naar 80% in 2018. Op kleine stations is de waardering altijd lager. Toch steeg ook hier de van 55% in 2014 naar 67%, in 2018. Het stations met de hoogste waardering is Schin op Geul, met meer dan 95%. Grootste stijger is Delft. De waardering steeg hier – sinds de opening van het nieuwe station – van 40% naar 92%.

De NS heeft hier de Stationsbeleving Monitor gepubliceerd.

Foto: Bas Meijer (Wikipedia)
De stationstunnel van station Delft
Foto: Bas Meijer (Wikipedia)