Terug naar Toen

Een van de stoomlocs van de VSM op het traject tussen Apeldoorn en Dieren. (Foto: Rob Dammers)
Een van de stoomlocs van de VSM op het traject tussen Apeldoorn en Dieren. (Foto: Rob Dammers)

Op 3 en 4 september 2022 organiseert de VSM traditioneel het grootste stoomtreinenfestival van Nederland onder de naam: "Terug naar Toen". Op dit evenement kan menig spoorliefhebber zijn hart ophalen.

Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven is dit weekend te bewonderen en in dienst. Met een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en meer behoren deze machines tot de grootste die in Europa hebben rondgereden.

Evenemententerrein Beekbergen

In Beekbergen zijn in de locomotievenloods een aantal modelbanen opgesteld. Ook is er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modelbanen verkrijgbaar zal zijn. Het museumstoomdepot is opengesteld, en de bezoeker krijgt een indruk van het werk op een stoomdepot. Er wordt kolen geladen, water genomen, gedraaid op de draaischijf en nog veel meer. Naast diverse oldtimers zijn er prachtige gerestaureerde vrachtauto’s te zien.

Evenemententerrein Loenen

In Loenen zijn er diverse activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen of echte miniatuurtreinen waar kinderen op mee kunnen rijden. Ook zijn er stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine operationeel. In Loenen komt u ook stands tegen van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions. Daarna genieten van een hapje en een drankje op het grote terras grenzend aan het perron.

Dienstregeling

De reizigerstreinen rijden op beide dagen tussen 08.30 en 17.30 uur. De eerste lange goederentrein vertrekt voor de foto- en filmliefhebbers al in de ochtenddauw: om 06.50. Zie ook deze folder met de tijden.

Tarieven

Voor "Terug naar Toen" kost een dagkaart 22,50 euro en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar 16,00 euro. Daarmee kan je op één dag op beide festivalterreinen (Beekbergen en Loenen) genieten van alle attracties en bezienswaardigheden en mag je de gehele dag met alle reizigerstreinen meereizen.

Bron: VSM