Station Vlissingen (vs)

Station Vlissingen (vroeger: Vlissingen Haven) is het eindstation van de spoorlijn Roosendaal - Vlissingen (Staatslijn F ofwel Zeeuwse Lijn) en ligt ten oosten van het stadscentrum van Vlissingen, bij de veerhaven aan de Westerschelde. Het is een kopstation, wat wil zeggen dat het stationsgebouw direct achter de doodlopende sporen staat.

Op 1 november 1872 werd station Vlissingen Stad geopend (gesloten op 18 juli 1894 en verwoest in de Tweede Wereldoorlog). Op de plaats van het huidige station Vlissingen werd op 1 september 1873 station Vlissingen Haven geopend, dat een belangrijke rol speelde in de verbinding met Engeland. In 1892 maakte het oorspronkelijke gebouw plaats voor een uitgebreider gebouw, met onder andere een speciale wachtkamer voor vorstelijke personen. Van 1881 tot de Eerste Wereldoorlog reden over de Zeeuwse lijn D-treinen (internationale sneltreinen) waarmee men (via Boxtel en Wesel) van Londen via Vlissingen naar Berlijn kon reizen. In 1944 werd station Vlissingen Haven tijdens een bombardement onherstelbaar beschadigd. Ter vervanging verrees na de Tweede Wereldoorlog, in 1950, het huidige stationsgebouw. Het werd ontworpen door Sybold van Ravesteyn, wiens neo-barokke stijl duidelijk in het gebouw te herkennen is. De perronoverkapping van het oude station uit 1892 werd behouden. Na de oorlog schrapte men ook de toevoeging Haven uit de naam en ging het station kortweg Vlissingen heten.

Het station vervult een belangrijke functie in de ontsluiting van zowel de stad Vlissingen als West-Zeeuws-Vlaanderen, dat door middel van een voet- en fietsveerdienst naar Breskens, verzorgd door Veolia Transport Fast Ferries, te bereiken is. De ligging bij de haven heeft wel een grotere afstand tot het stadscentrum als gevolg, waardoor er recent plannen zijn ontstaan het station in noordelijke richting te verplaatsen. Het station zou dan bij de Hogeschool Zeeland komen te liggen, in de buurt waarvan de gemeente Vlissingen een kennis- en innovatiecentrum, de Kenniswerf, wil ontwikkelen. Dit is ongeveer dezelfde locatie als waar het vroegere station Vlissingen Stad lag. De plannen tot verplaatsing van het station stuiten op grote weerstand in Zeeuws-Vlaanderen, omdat de directe overstap tussen veerdienst en trein hierdoor verloren zou gaan.

Over loketten beschikt het station inmiddels niet meer, maar in de stationshal bevindt zich nog wel een winkel. In de oostelijke vleugel van het gebouw is een stationsrestauratie gevestigd.

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: