Station Sneek (sk)

Station Sneek (In het Fries ook wel Snits) is het station in de Friese stad Sneek. Het gebouw is tegelijkertijd met de opening van het eerste gedeelte van de spoorlijn Leeuwarden - Stavoren geopend (16 juni 1883). Hierbij was Sneek nog het eindpunt. Twee jaar later, op 8 november 1885, was de hele spoorlijn tot aan Stavoren gereed.

Het stationsgebouw van Sneek is niet uniek in haar soort. Het stationsontwerp wordt ook wel Standaardtype Sneek genoemd en werd in de jaren '80 van de 19e eeuw gebruikt voor vijf Nederlandse spoorwegstations. Van deze gebouwen zijn er nog drie overgebleven. De overkapping van dit stationstype was voor elk station gelijk. Corinthische zuilen van gietijzer ondersteunen een houten kap, die de hele lengte van het gebouw beslaat. Met de verbouwingen van deze stations in de jaren zestig (zie verderop in dit artikel), is de houten kap vernieuwd/gerenoveerd.

In 1921 werd een verbindingsboog aangelegd tussen Station Sneek en de Tramlijn Sneek - Bolsward van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij, zodat goederenwagens via de tramlijn doorgevoerd konden worden. Deze tramlijn werd na 1947, nadat het station aan de tramlijn was komen te vervallen, via het emplacement van het NS-station bediend. De tramlijn werd 1968 opgeheven en kort nadien opgebroken.

Vrijwel alle stations in de noordelijke provincies zijn tegenwoordig verstoken van stationsvoorzieningen. Ook in Sneek is dit het geval. Na sluiting van het loket en stationsrestauratie Het Station (nog ten tijde van de NS), heeft het gebouw een tijdje leeg gestaan. De nieuwe spoorvervoerder (NoordNed, tegenwoordig Arriva) had geen belangstelling voor het heropenen van een loket in het gebouw.

Na de restauratie van het gebouw in juli 2004, waarbij onder andere de ontsierende 'jaren '60-luifel' is weggehaald, vestigde het Nationaal Modelspoormuseum zich in de voormalige stationsrestauratie. Het museum werd op 29 januari 2005 geopend door de commissaris van de Koningin van Friesland en treinliefhebber Ed Nijpels. In het gebouw is ook de Taxicentrale Sneek gevestigd, welke het loket heropend heeft.
 

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: