Station Bad Nieuweschans (nsch)

Station Nieuweschans is het station van Bad Nieuweschans in de provincie Groningen, eigenlijk ligt dit in Oudezijl wat een buurtschap is. Het station het eindpunt van de spoorlijn van Groningen naar Nieuweschans en ligt dicht tegen de Duitse grens.

Station Nieuweschans werd in gebruik genomen op 1 november 1868 met de opening van de spoorlijn Winschoten – Nieuweschans. Hiermee was de tweede door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) in gebruik genomen spoorlijn voltooid. Het was een deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Staatslijn B, van Harlingen naar Nieuweschans (aangelegd in 1863-1868). Deze lijn wordt tegenwoordig geëxploiteerd door Arriva.

Vanaf Nieuweschans loopt de grensoverschrijdende lijn door naar Leer in Duitsland. Dit lijngedeelte werd geopend op 26 november 1876. Wegens achterstallig onderhoud en groot herstelwerk is deze lijn enige jaren beperkt, resp. niet in gebruik geweest. Sinds 2002 rijdt Arriva nu ook door naar het Duitse Leer.

Het stationsgebouw van Nieuweschans is afgebroken in de jaren zeventig. Wel is er nog een unieke polygonale locomotievenloods uit 1877 aanwezig, die na restauratie enkele jaren geleden, verhuurd wordt aan bedrijven, oa. De Oude Remise waar het o.a een zgn. cultuurhuis vestigt.

 

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: