Station Meppel (mp)

Station Meppel is het spoorwegstation in de Nederlandse stad Meppel. Het werd in gebruik genomen op 1 oktober 1867 met de opening van de spoorlijn Zwolle - Meppel. Dit was een deel van de in 1865-1868 door de Staat der Nederlanden aangelegde Lijn A, van Arnhem naar Leeuwarden.

Het station van Meppel is een van de Standaardstations van de Staatsspoorwegen, gebouwd in de jaren zestig van de 19e eeuw. Het is van de vernieuwde uitvoering derde klasse, waarvan er nog twee aanwezig zijn: Zuidbroek (1865) en Meppel (1865).

In 1868 kwam ook de verbinding Meppel - Heerenveen - Leeuwarden gereed, waarmee de Friese Hoofdstad een rechtstreekse spoorverbinding met de rest van het land kreeg. In 1870 kwam ook de verbinding Meppel - Hoogeveen - Assen - Groningen gereed, waarmee zowel Drenthe, Groningen als Friesland via Meppel met Zwolle waren verbonden. Sindsdien zijn deze verbindingen de belangrijkste schakels geweest in het treinverkeer van en naar het noorden van Nederland.

Aan het station van Meppel is in de loop der jaren weinig gewijzigd, zodat het nog grotendeels in oorspronkelijke staat verkeert. Wel is er aan de ander kant van het station enige jaren geleden een moderne tweede entree gebouwd voorzien van een trap, lift en fietsenstalling.

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: