Station Harlingen (hlg)

Station Harlingen (in het Fries: Harns) werd in gebruik genomen op 27 oktober 1863 met de opening van de spoorlijn Harlingen - Leeuwarden. Dit was de tweede door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) in gebruik genomen spoorlijn. In 1866 werd de lijn verlengd naar Groningen. Dit was een deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Lijn B, van Harlingen naar Nieuweschans (gereed in 1868).

Het station van Harlingen is een van de Standaardstations van de Staatsspoorwegen, gebouwd in de jaren zestig van de 19e eeuw.

Van de vier nog aanwezige stations van het Type SS derde klasse bevinden zich er drie langs de lijn Harlingen - Nieuweschans, Dit betreft Harlingen (1863), Leeuwarden (1863) en Winschoten (1865).

In tegenstelling tot het station van Leeuwarden, dat later grondig werd verbouwd, verkeert het station van Harlingen nog grotendeels in oude staat. De bovenverdieping is een woning, de benedenverdieping is in april 2009 omgebouwd tot een woonwinkel.

In 1904 kwam er vanuit Harlingen nog een tweede spoorlijn in noordelijke richting tot stand. Dit werd de lijn van de Noord-Friesche Locaalspoorweg-Maatschappij (NFLS), ook bekend onder de naam Dokkumer lokaaltje, die via Stiens verbindingen verzorgde met onder andere Dokkum en Leeuwarden. De verbinding met Harlingen werd in 1938 opgeheven en opgebroken.

Station Harlingen wordt tegenwoordig bediend door de stoptreinen van Arriva (voorheen NoordNed).

Vanaf 9 maart 2009 tot medio 2010 is het spoor tussen Harlingen en Harlingen Haven buiten gebruik wegens werkzaamheden, er rijden bussen in plaats van treinen tussen deze stations.
 

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: