Station Groningen Noord (gnn)

Station Groningen Noord of het Noorderstation, zoals Stadjers het station noemen, is een spoorwegstation in het noorden van de stad Groningen, nabij de wijk Selwerd. Onder het station is een horecagelegenheid (café Het Noorderstation) gevestigd.

In 1884 werd de spoorlijn Groningen – Delfzijl geopend. Langs het gedeelte van dat traject dat door de stad Groningen loopt, werd een halte aangelegd bij Kostverloren (inmiddels opgeheven), en verderop Groningen Halte SS, het latere Station Groningen Noord. In 1893 kwam ook de spoorlijn tussen Sauwerd en Roodeschool gereed; vanaf toen werd het station ook door de trein Groningen – Roodeschool aangedaan. Tegenwoordig worden deze lijnen geëxploiteeerd door Arriva.

Om de noordelijke stadswijken (aan de noordwestkant van de spoorlijn) beter bereikbaar te maken vanuit de binnenstad en de oudere stadswijken (aan de andere kant van het spoor) werd vanaf 1971 het spoor vanaf de Frieschestraatweg verhoogd, zodat ander verkeer er onderdoor kon. Ook het oude Noorderstation met de karakteristieke ijzeren loopbrug werd afgebroken; in 1974 was het nieuwe, verhoogde station gereed (zie foto). Het station ligt sindsdien boven de Noorderstationstraat, die vanaf toen verbonden was met de Kastanjelaan. De karakteristieke afsluiting van de Noorderstationstraat, vergelijkbaar met stationstraten in de provincie is sindsdien verloren gegaan.

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: