Station Gouda (gd)

Het eerste station in Gouda werd geopend op 21 mei 1855, met de ingebruikname van de spoorlijn Utrecht -Rotterdam Maas van de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). In 1870 kwam de verbinding met Den Haag tot stand. In 1914 werd de lijn naar Schoonhoven geopend (gesloten 1942), gevolgd door de lijn naar Alphen aan den Rijn in 1934.

In november 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het spoor rondom Gouda door de Britten gebombardeerd met brisantgranaten. Het spoor bij Gouda vormde een belangrijk knooppunt tussen Den Haag, Rotterdam en het zuiden van Nederland enerzijds en Utrecht en de rest van Nederland anderzijds. Bij deze bombardementen zijn zowel het spoor als de perrons en omliggende gebouwen niet noemenswaardig beschadigd. Wel het stationsgebouw. Er resteerde na het bombardement alleen de gehavende begane grond. In de overkapping van het perroneiland van spoor 3 en 5 is de schade van de granaten nog te zien. De stalen balken zijn op meerdere plekken beschadigd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de begane grond van het oude stationsgebouw gebruikt voor het nieuwe stationsgebouw dat in 1948 gereed kwam. Architect was Ir. Sybold van Ravesteyn. Het huidige gebouw stamt uit 1984. Architect is M.W. Markenhof.

Perronindeling

Gouda kent twee grote eilandperrons, tussen de sporen 3 en 5 en tussen de sporen 8 en 10. In beide perrons bevindt zich aan de westelijke zijde een zakspoor, dit zijn de sporen 4 en 9. Spoor 9 heeft een verlaagd perron, speciaal voor de lightrail op de RijnGouwelijn. Daarnaast is er aan de achterzijde een extra zijperron langs spoor 11 dat alleen van buitenaf bereikbaar is, dit wordt alleen gebruikt voor spitstreinen naar Leiden Centraal, daar deze niet van spoor 9 gebruik kunnen maken. De Stoom Stichting Nederland (SSN) gebruikt dit spoor tijdens speciale dagen wanneer er pendelritten worden gemaakt tussen Gouda en het stoomdepot in Rotterdam.

 

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: