Station De Vink (dvnk)

Station De Vink is een spoorweghalte, gelegen nabij de vroegere uitspanning/speeltuin/hotel De Vink en de vroegere buurtschap De Vink (thans vastgebouwd aan Leiden) aan het traject Leiden - Den Haag. Het station ligt tussen de Leidse nieuwbouwwijk Stevenshof en de Voorschotense wijk Noord-Hofland, op bijna 3 kilometer afstand van station Leiden Centraal en 2 kilometer afstand van station Voorschoten. Het station ligt op een gemeentegrens: de sporen richting Den Haag liggen op het grondgebied van de gemeente Leiden, die naar Leiden in de gemeente Voorschoten.

Met regelmaat wordt dit station ook Leiden de Vink genoemd, maar dat is dan niet juist.

Geschiedenis

De halte werd het eerst geopend in 1906 en weer gesloten op 15 mei 1928. De huidige halte, iets zuidelijker gelegen dan de oorspronkelijke halte, werd geopend op 31 mei 1985 onder de naam Leiden De Vink. Korte tijd later verviel Leiden. Het station lag destijds op de gemeentegrens van Leiden en Voorschoten, die ter plekke gevormd werd door de spoorweg. De twee perrons waaruit het station toen bestond lagen als gevolg daarvan in verschillende gemeenten.

Sinds de spoorverdubbeling tussen Leiden en Den Haag in 1995 heeft station De Vink twee eilandperrons, met in totaal vier sporen. Vanwege deze uitbreiding werd een nieuw gebouw geplaatst.

De Vink heeft geen loketten meer. Reizigers kunnen een treinkaartje kopen bij kaartautomaten en informatie krijgen bij een informatiezuil.

 

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: