Station Coevorden (co)

Station Coevorden is een spoorwegstation in de Drentse stad Coevorden. Het station ligt aan de voormalige spoorlijn Zwolle - Stadskanaal van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS), waarvan heden ten dage enkel het deel tussen Zwolle en Emmen nog in gebruik is. Het eerste deel van de spoorlijn, het baanvak Zwolle - Coevorden, werd op 1 juli 1905 geopend, het tweede deel opende op 1 november 1905.

Het huidige stationsgebouw van Coevorden heeft één voorganger gehad, zij was van het type NOLS eerste klas. Van dit type zijn er twee gebouwd, hiervan is alleen station Veendam nog over. Vanwege de erbarmelijke staat waarin het gebouw eind jaren zeventig verkeerde, werd het gesloopt en vervangen door een simpel, maar functioneel gebouwtje, wat vandaag de dag nog staat.

Het huidige gebouw kenmerkt zich door een massieve, houten dak. Het ontwerp heeft veel overeenkomsten met het dak van station Emmen (in 1965 opgeleverd) en van station Gorinchem. Het stationsgebouw bestaat eigenlijk uit twee losse gebouwtjes, met een gemeenschappelijk dak. Het rechtse gebouwtje gebruikt de kap als dak, terwijl het linkergebouwtje een 'eigen' dak heeft, met daar boven nog eens een overkapping. Tussen de gebouwtjes ligt een passage om het perron te bereiken.

De stationsfunctie ging in 2004 verloren, zoals bij zo veel kleine stations. De kiosk die in het linker gebouwtje zat, was al enige tijd eerder gesloten. De loketfunctie is overgenomen door eetcafé en cafetaria Kuipers, dat zich vestigde in het station, maar inmiddels ook weer is gestopt. De loketfunctie bestaat niet meer wordt sindsdien te huur aangeboden.

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: