Station Amsterdam Lelylaan (asdl)

tation Amsterdam Lelylaan is een spoorweg- en metrostation in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Het station is genoemd naar de stadsweg Cornelis Lelylaan, en daarmee indirect naar Cornelis Lely.

Het station werd geopend op 1 juni 1986 met de ingebruikname van de Westelijke tak van de Amsterdamse Ringspoorbaan als rechtstreekse verbinding tussen Luchthaven Schiphol en Amsterdam Centraal. Tegelijk werden ook de halte De Vlugtlaan en het hooggelegen perron van Station Sloterdijk in gebruik genomen.

Het perron van Station Lelylaan ligt op een viaduct dat drie straten overspant, waarvan de Cornelis Lelylaan de middelste is. Hier werd bij de bouw ook een rechtstreekse overstapmogelijkheid met trappen en liften gerealiseerd op tramlijn 1 naar Osdorp die op de middenberm van de Cornelis Lelylaan rijdt. In 1988 kwam tramlijn 17 er bij die toen van Surinameplein naar Osdorp werd verlengd.

Op 1 juni 1997 werd de Lelylaan ook een halte aan de nieuwe metrolijn 50 (Isolatorweg – Gein).

Aanvankelijk bevonden alle voorzieningen zich op het hooggelegen perron. Later werden de loketten verplaatst naar de stationshal aan de zuidzijde. Hier bevinden zich ook de bushaltes. Na enkele geweldsincidenten werd enige jaren geleden het NS-perron afgesloten met hoge hekken en werden drie van de vier ingangen afgesloten. In het begin van 2007 zijn deze ingangen overdag weer geopend.

Tussen Amsterdam CS en Schiphol reden de eerste jaren alleen Intercitytreinen, daarom was Station Lelylaan tot 1996 een intercitystation. Er stopten intercitytreinen naar enerzijds Brussel en Vlissingen en anderzijds naar Enschede, Groningen, Leeuwarden en Berlijn. In 1996 ging de nieuwe sneltrein tussen Amsterdam, Schiphol en Den Haag in Lelylaan stoppen en vervielen de intercitystops op station Lelylaan.

Sinds 1996 is het een voorstadshalte met een sneltrein naar Den Haag Centraal en stoptreinen Schiphol/Hoofddorp enerzijds en Amsterdam Centraal, Almere Centrum/Lelystad en Zaandam/Hoorn anderzijds.

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: