Station Rijswijk (Rsw)

Station Rijswijk is een treinstation in Rijswijk gelegen aan de Oude Lijn tussen Den Haag HS en Delft.

Het station werd in 1965 geopend. Daarvoor deelde Rijswijk aan dezelfde spoorlijn van 1847 tot en met 1938 een stopplaats met Wateringen, te weten stopplaats Rijswijk-Wateringen. Sinds 1996 is het station in een tunnel van de architect Th.J.B. Fikkers.

Tunnel

Als onderdeel van het plan Rail 21 is er in 1988 door de NS besloten het spoor tussen Den Haag en Delft te verdubbelen. Het oude spoor, door het centrum van Rijswijk, is toen opnieuw gepland als een tunnel. Behalve de vergroting van twee naar vier sporen bood een tunnel ook de mogelijkheid tot reconstructie van het centrum van Rijswijk. Het dieper gelegen tunneldeel heeft een lengte van 1500 meter, waarvan 550 meter gesloten is. Ter hoogte van het station is de breedte 40 meter.

De tunnelbak is gebouwd als een polderconstructie. Diepwanden gaan tot 21 meter -NAP, waar ze in een zandlaag gefundeerd zijn. Een moeilijk waterdoorlatende kleilaag daarboven zorgt voor de horizontale waterdichting. Pompen houden het grondwaterniveau op een permanente veilige hoogte van 7,50 meter -NAP. De toeritten zijn buiten de kunstmatige polder voltooid en worden drooggehouden door betonnen open bakken. De tunnel werd in 1996 opengesteld.

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: