Station Kampen Zuid (Kpnz)

Station Kampen Zuid is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Kampen aan de Hanzelijn tussen station Dronten en station Zwolle. Kampen Zuid is een eenvoudige spoorweghalte met twee zijperrons aan een dubbelsporige lijn. Het is op 6 december 2012 officieel geopend door koningin Beatrix en op 9 december 2012 in gebruik genomen.

Het stationsgebouw is ontworpen door architect Tjerk van de Lune van StudioSK. Sinds de treindienstregeling 2013 in Nederland stoppen er per uur per richting twee sprinters. Deze treinen verbinden Kampen Zuid enerzijds met station Zwolle en in de andere richting via Lelystad met Amsterdam Centraal.

Volgens de prognose zouden in het begin dagelijks zo'n 2000 en op termijn 3150 reizigers van het station gebruikmaken, maar in juni 2013 moest NS constateren dat deze cijfers bij lange na niet werden gehaald. Als redenen werden aangevoerd de blijvende populariteit van het Kamperlijntje van Zwolle naar Kampen en het feit dat de bouw van de nieuwe woonwijk bij het station stil was komen te liggen. Sinds mei 2014 is de eerste fase van het Stationskwartier (Kampen) alsnog in aanbouw.

Voordat het station werd geopend, is er enige discussie geweest over de naamgeving. Het station aan de Hanzelijn zou Kampen genoemd worden en het bestaande station Kampen aan het Kamperlijntje zou dan de naam Kampen-IJsselmuiden krijgen. Na twee mislukte aanbestedingen zijn de plannen voor het Kamperlijntje, dat een lightraillijn had moeten worden, echter veranderd en is er geen noodzaak meer voor naamswijzigingen van beide Kamper stations.

Laatste update: 6 nov 2012 om 13:17

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: