Station Boxtel (Btl)

Station Boxtel is een station in de gemeente Boxtel in Noord-Brabant. Het station ligt aan de spoorlijnen Breda - Eindhoven en Utrecht - Boxtel en was het beginpunt van de spoorlijn Boxtel - Wesel. Tot 1950 was het mogelijk in de richting van Gennep te reizen over het Duits Lijntje. De spoorweg is deels intact, maar door een opgebroken aansluitwissel is het niet meer mogelijk deze spoorlijn vanuit Boxtel te bereizen.

Het station is geopend op 1 mei 1865, toen het baanvak tussen Tilburg en Boxtel geopend werd.

Nadat het Kabinet-Rochussen op 8 februari 1860 was gevallen door de spoorwegkwestie, trad het nieuwe Kabinet-Van Hall-Van Heemstra al krap twee weken later aan. Dit kabinet besloot om een tiental spoorlijnen in Nederland aan te leggen op kosten van de Staat. Zo zou Spoorlijn Breda - Maastricht aangelegd worden. De spoorlijn kreeg de naam Staatslijn E, en zou bij Station Boxtel aansluiten op de Spoorlijn Utrecht - Boxtel, die bekend werd onder de naam Staatslijn H. In 1873 werd het Duits Lijntje geopend waarmee Boxtel ook een internationale spoorverbinding kreeg. Boxtel werd zodoende het spoorwegknooppunt van Noord-Brabant, als compromis tussen de belangen van 's-Hertogenbosch en Eindhoven. De staatsspoorlijn is voor een groot gedeelte bekostigd uit de baten van Nederlands-Indië.

Huidig station

Ten behoeve van de spoorverdubbeling van twee naar vier sporen tussen Boxtel en Eindhoven werd een nieuw station gebouwd met twee eilandperrons, verbonden door een glazen loopbrug over de sporen. De bouw van het nieuwe station begon in 1996 met de plaatsing van de loopbrug. Medio 1998 werd het oude stationsgebouw afgebroken. Het nieuwe stationsgebouw werd geopend in 2000. Het staat een stukje meer in de richting van het dorpscentrum, op de plek waar vroeger spoor 1 en 2 stonden. Het nieuwe gebouw heeft een hoge stationshal/wachtruimte waar een kiosk aan is gevestigd. In 2012 werd bekend dat Prorail het station van Boxtel een opknapbeurt gaat geven. Hierbij wordt de pui aan de voorkant van de hal naar achter geschoven, zodat de kaartautomaten onder het dak kunnen worden geplaatst; in de hal komen extra zitplaatsen. De glazen wanden van de loopbrug worden gedecoreerd met een speciale folie en de perrons worden aangekleed met bloembakken.[2] De vergunningen zijn inmiddels verleend, maar in 2013 maakte Prorail bekend de verbouwing uit te stellen tot 2014. Doordat het samenvoegen van de spoorlijnen uit Tilburg en 's-Hertogenbosch niet meer bij station Boxtel ligt, maar een eind zuidelijker, lijkt het nieuwe station op een vorkstation, hoewel de lijnen hier nog parallel lopen.

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: