Station Amersfoort Vathorst (Avat)

Station Amersfoort Vathorst is een Randstadspoorhalte van de Nederlandse Spoorwegen ten noorden van Amersfoort en station Amersfoort Schothorst aan de spoorlijn Amersfoort-Zwolle (de Centraalspoorweg). Het station heeft drie sporen, waaronder een keerspoor voor treinen uit de richting Amersfoort. Uiteindelijk moet dit ook het eindpunt worden van de Randstadspoor-treinen uit Utrecht. Het station Amersfoort Vathorst bedient de Vinex-wijk Vathorst en het dorp Hooglanderveen.

Geschiedenis

Tegen het bestemmingsplan betreffende het station Amersfoort Vathorst dat vanaf 7 juni 2005 ter inzage heeft gelegen zijn geen bezwaren ingediend. Hierdoor is het bestemmingsplan na de wettelijke termijn onherroepelijk geworden. Het plan regelt onder andere de aanleg van het station langs de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Het station is op 27 mei 2006 feestelijk geopend en in gebruik genomen.

Er was eerst onduidelijkheid of het viaductstation wel geopend zou kunnen worden binnen de dienstregeling die gold tot 10 december 2006. Daarom was het plan opgevat om de stoptrein Utrecht Centraal – Zwolle afwisselend op de stations Schothorst en Vathorst te laten stoppen. Uiteindelijk is toch besloten de sneltrein uit de richting Amsterdam Centraal – Amersfoort te verlengen van Schothorst naar Vathorst. Dit vergde wel extra materieelinzet, omdat de keertijd die de trein in Schothorst had te kort was om heen en terug naar Vathorst te rijden.

De stoptrein tussen Utrecht Centraal en Zwolle reed aanvankelijk aan station Vathorst voorbij. Vanaf 10 december 2006 is de dienstregeling aangepast en stopt de stoptrein Utrecht – Zwolle hier wel. De trein naar Amsterdam Centraal rijdt alleen nog op werkdagen tot 20:00 uur van en naar Vathorst. Hierdoor is er een kwartiersdienst tussen Vathorst en Amersfoort. Vanaf 9 december 2007 werd deze sneltrein vervangen door een sprinter Uitgeest – Amsterdam – Amersfoort Vathorst, die op 13 december 2009 werd ingekort tot Amsterdam – Amersfoort Vathorst.
 

Laatste update: 10 mrt 2012 om 17:16

Fotogalerij

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: